Ексклюзивні ножі ручної роботи № 1 в Україні
Щоденно, 24/7
Без вихiдних
Структура ножа: як називаються частини клинка та рукояті

​Структура ножа: як називаються ті чи інші частини клинка та рукояті

Чим погано називати частини ножа так, як звик (хоч і неправильно)? Ну, хоча б тим, що вас не розумітимуть на форумах і найфовках, або розумітимуть неправильно, або все ж таки зрозуміють, але приклеять вам образливий ярлик нуба.

Отже, розглядаємо схему, читаємо пояснення та запам'ятовуємо.

Назви частин ножа

  1. Смуга – меч разом з хвостовиком (повним або у вигляді стрижня), без рукояті.
  2. Довжина клинка - повна довжина від вістря ножа до місця, де починається рукоятка (до заплічників клинка або від гарди/притину, якщо є).
  3. Клинок – частина ножа, якою ми здійснюємо різ. Мається на увазі вся видима металева частина смуги, виключаючи приховану рукояттю та деталями приладу – гардою, притином тощо.
  4. Хвостовик – металева частина, повністю або майже повністю прихована у рукояті.
  5. Обух - верхня незаточена межа клинка від вістря до рукояті, може мати поздовжнє ребро для дроблення хрящів, горіхів і т.д.
  6. Упор для великого пальця - невеликий майданчик на обусі клинка у рукояті, як правило, з насічкою, що використовується при утриманні клинка з упором у неї великим пальцем.
  7. Скіс обуха - лінія переходу обуха до вістря, в європейській традиції кіс прямий або увігнутий (т.зв. «щучка»), у ножів японської конструкції кіс плавний і опуклий («овеча копито»).
  8. Заточений скіс обуха – додаткова ріжуча кромка, сформована двома вузькими спусками на скосі обуха для підвищення ефективності ударів, що колють, конструктивно наближає ніж до кинджала (ножу з двогострим заточенням).
  9. Фальшлезвіе - сформована двома вузькими спусками частина обуха, яка іноді буває заточена.
  10. Голомінь - плоска бічна поверхня клинка від обуха до початку спускової лінії.
  11. Дол - те, що школярі так люблять називати кровостоком. Звичайно, подібних функцій дол не має, а покликаний він, швидше, полегшувати вагу клинка, зберігши його поздовжню жорсткість.

    Не називайте дол кровостоком, якщо не хочете отримати тавро нуба на форумі

  12. Вістря/Носок – точка, де обух (або фальшлезвіе за його наявності) сходиться з ріжучою кромкою.
  13. Ребро заточування / Лінія початку спуску – може становити єдину площину з самим спуском у разі їхнього виконання від обуху.
  14. Спуски - сформовані куванням або шліфуванням дві сторони клинка, що сходять на лезо, формують його клиноподібний перетин.
  15. Дулька – напівкругла радіусна виїмка, що відокремлює ріжучу кромку від незаточеної частини п'яти; оберігає п'яту від пошкодження під час заточування та редагування.
  16. Ріжуча кромка – лінія, яка утворена у місці перетину двох підводів.
  17. Підводи – дві вузькі бічні грані, що заточуються, вздовж ріжучої кромки, які поблискують, коли ми дивимося на клинок збоку. Часто помилково називаються ріжучою кромкою, але це не так: вони утворюють її в лінії сходження.
  18. Підйом клинка – місце, де підводи разом з освіченою ними ріжучою кромкою починають підніматися до обуха. Тут зображено схематично, насправді підйом може виконуватися не по дузі, а по прямій лінії, під кутом – наприклад, у американського танто.
  19. Робоча/бойова частина – часто збігається із довжиною клинка: це вся ріжуча кромка від незаточеної п'яти до вістря.
  20. Робоча частина близько п'яти – на деяких різновидах ножів ділянка для грубих робіт (рубка, тес) має більшу міцність, наприклад, за рахунок більшого кута заточування.
  21. Серрейтор - пильчасте зносостійке лезо, яке може використовуватися як стропоріз.
  22. Дулька II – напівкругла радіусна виїмка, що відокремлює ріжучу кромку від незаточеної частини п'яти, оберігає п'яту від ушкодження при заточуванні та виправленні.
  23. П'ята - потовщена незаточена частина, яка робить ніж, як кажуть найфомани, більш ухватистим за рахунок можливості додаткового хвату вказівним пальцем з його накладенням на незаточену частину клинка, а для майстра вона полегшує завдання поєднання клинка з рукояттю.
  24. Підпальцевий радіус - допоміжна виїмка близько п'яти, також служить для зручності додаткового хвату за клинок вказівним пальцем.
  25. П'ята II – ще одна частина, яка також називається п'ятою, потовщена і може бути упором, якщо ви давите що-небудь голомені ножа.
  26. Заплічники - виїмки на мечі в місці переходу в хвостовик, які є обмежувачами при поєднанні клинка з деталями рукояті.
  27. Кріпильні отвори – наскрізні отвори на хвостовику та плашках для спільного кріплення. Використовується як нероз'ємне кріплення (заклепки), так і фасонне різьбове (типу меблевого гвинта-стяжки).
  28. Різьблення/гвинт хвостовика – задня частина хвостовика з різьбленням, що використовується під стяжку затяжною гайкою при наскрізному монтажі рукояті.
  29. Кріпильна/затяжна гайка – фасонна гайка для закріплення на хвостовику нероз'ємних деталей рукояті (черени, приладу, оковок, кілець тощо).
  30. Рукоятка – вся частина ножа, призначена для його утримання пензлем руки, із запобіжними елементами: накладками, череном, гардою, притинами (больстерами), тильником, навершями, упорами, елементами кріплення і т.д.
  31. Спинка ручки – частина ручки з боку обуха клинка.
  32. Черевце рукояті – частина рукояті з боку ріжучої кромки, може бути фасонною для зручності утримання кистями руки.
  33. Черен - цільна частина рукояті, що кріпиться при всадному монтажі між деталями приладу: гардою і тильником, що одягається при монтажі на хвостовик, за яку ми утримуємо ніж пензлем руки.
  34. Плашки/накладки рукояті – при накладному монтажі роз'ємні парні деталі, які кріплять на хвостовик стяжним кріпленням через отвори або клейові склади.
  35. Прітіни - парні металеві деталі, що монтуються на хвостовик у місці переходу в клинок: на звичайних ножах служать для гігієнічних цілей, на складних - для підвищення міцності шарнірного з'єднання клинка з рукояттю.
  36. Обмежувач/больстер – він гарда (наприклад, у тактичних ножів). Фасонна деталь рукояті з виступом-обмежувачем у п'яти клинка, як правило, з боку ріжучої кромки, служить для безпечного поводження з ножем, запобігає зісковзуванню кисті руки на лезо при ударах, що колють.
  37. Торець болстера - частина болстера, звернена до клинка.
  38. Передній упор – нижня частина болстера, виступ-обмежувач.
  39. Обтискне кільце/обойміца – при всадному монтажі рукояті спеціальне кільце, що одягається на торець черени для його зміцнення.
  40. Хрестовина/обмежувач – прилегла до п'яти частина рукояті, оснащена двосторонніми передніми упорами – з боку леза та обуха.
  41. Оковка – при всадному монтажі довгастий металевий ковпачок, що одягається на частину рукояті біля п'яти.
  42. Підпальцева виїмка – служить на рукояті як додатковий упор для зручності використання ножа при тягнутих видах різу або при рубанні.
  43. Щип – підпальцевий упор, що розміщується між середнім та вказівним пальцем, застосовується для підвищеної надійності утримання рукояті пензлем руки.
  44. Наверші/потиличник – окрема, не завжди присутня деталь на задній частині рукояті типу заглушки, через яку затяжна гайка стягує деталі рукояті при всадному монтажі; може прикрашатись гравіюванням, таушуванням і т.д.
  45. Задній упор – упор під мізинець або основа долоні, що використовується на ножах типу, що рубає.
  46. Торець – задня частина навершия.
  47. Отвір під темляк – отвір, у який можна просмикнути темляний шнур/стропку; робиться як для виключення втрати ножа (при роботі на висоті або на воді), так для зручності вилучення ножа з піхов або кишені, переважно зустрічається у ножів досить великого розміру.
  48. Декоративне заклепування – прикрашений кріпильний або декоративний елемент у вигляді кріплення на рукояті.
  49. Заклепки/гвинти – кріплення, що стягує, для наскрізного монтажу парних деталей на рукоятку: накладок, плашок, притинів.
  50. Проставки – робляться для підвищення зчеплення долоні з гладкими черенами (наприклад, тонкі латунні шайби на набірних шкіряних черенах) або як декоративні елементи.


Частини ножа


ІНФОРМАЦІЯ З ПОРТАЛУ - https://www.ukr-info-portal.de/zahalna-budova-nozhiv-z-fiksovanym-klynkom-i-pikhov/


Ніж з фіксованим клинком (укр. сленг – фіксед, англ. Fixed Blade Knife) складається зі смуги металу або іншого матеріалу і ділиться на дві частини:

  • Клинок – призначений для різу, протикання (штрикання) та стругання деревини;
  • Хвостовик – для кріплення руків’я.

Клинок

Загальна будова ножового клинка

Довжина клинка – вимірюється від вістря до торця больстер або хрестовини або, за відсутності таких, до переднього торця руків’я. Якщо торець больстер, хрестовини або руків’я розташовані під кутом до вертикальної вісі ножа, то довжина клинка вимірюється до найдальшого від вістря краю торця.

 

Ширина клинка = товщина клинка = товщина обуха

Від товщини клинка залежать його міцність, різ і вага. Зміна товщини клинка має протилежний вплив на ці фактори. Так, ширші клинки важче зламати, але через свої розміри вони важче занурюються в матеріал при різі, і вони досить важкі. А найбільш тонкі клинки менш надійні і стабільні, але мають кращий різ та меншу вагу. Вибір товщини клинка безпосередньо залежить від призначення ножа. Так, наприклад, туристичні ножі, особливо призначені для рубки деревини та батонінга, повинні бути стійкі до екстремальних навантажень і мати збільшену товщину клинка. Туристичні ж ножі, які не призначені для грубих робіт, можуть мати меншу ширину клинка, що робить їх легше і покращує різ. У протилежність можна привести як приклад кухонні ножі, призначені тільки для різу. Ширина їх клинків робиться максимально тонкою до тієї міри, яка забезпечує належну міцність клинка.

Ширина клинка вимірюється в найширшому місці – по обуху.


Висота клинка

Від висоти клинка в значній мірі залежить різ ножа.

Так, на ножах з належною висотою можливо сформувати черевце клинка достатніх розмірів, яке через свою геометрію полегшує різ. Наявність достатньої висоти клинка дозволяє також сформувати більш довгий ріжучий край, не збільшуючи довжину клинка. Довгий ріжучий край збільшує розрізаєму довжину матеріалу за один хід, що також позитивно позначається на зрізі. У занадто високому клинку втрачається його маневровість і точність різу.


Вістря клинка – точка сходження обуха і леза, фальшлеза або двох лез у ножів з подвійним або полуторним заточуванням – кинджалів. Вістря обумовлює пробивні і прониканні якості клинка при колючих діях і свердлінні.


Форма вістря

Вістря може мати кутову або округлу форму, характерну для дитячих ножів, які  відрізняються максимальною безпекою використання.


Товщина вістря

Чим тонше вістря, тим краще його проникаюча здатність, але тим гірше його міцність. Товщина вістря значною мірою обумовлена ​​кутом сходження обуха і леза або двох лез. Традиційно тонке вістря притаманне бойовим ножам і ножам для поєдинків, як-то кинджалів, стилетів і ножів з формою клинка кліп поінт. Вістря середньої товщини мають ножі універсального використання. Найбільш товстим вістрям відрізняються клинки з формою танто.


Положення вістря по відношенню до центральної лінії ножа

Положення вістря по відношенню до центральної лінії ножа багато в чому визначає функції ножа. Найбільш керованим і найбільш сприйнятливим до прикладання зусиль при уколі є вістря, розташоване на центральній лінії ножа.

Підняте над центральною лінією ножа вістря погано керовано і погано вразливе по відношенню до прикладених зусиль.

Опущене вістря мало придатне до колючих дій, але робить використання ножа безпечним.


Лезо – заточена сторона клинка, що складається з ріжучої кромки і підведення = фаска. На деяких ножах формується також додаткове підведення – мікроспуск. Лезо може розташовуватися з одного боку клинка – одностороння заточка, з двох сторін клинка – двостороння заточка, а також може бути заточене фальшлезо – полуторне заточування. Подвійне і полуторне заточування характерні для кинджальних клинків.

Лезо буває гладким або пилкоподібним – сейрейторним або напівсейрейторним.


Робоча / бойова частина клинка пролягає від вістря до кінця леза.


Черевце = підйом клинка – опукла, вигнута по дузі частина леза, що йде до вістря.

Черевце подовжує ріжучу кромку без подовження клинка. Подовження ріжучої кромки збільшує довжину розрізаємого матеріалу за один хід різу.

Черевце також забезпечує різ під мінливим кутом, що підвищує ефективність різу. Деякі ножі, призначені тільки для різу, як-то скінери для зняття шкур з видобутку, відрізняються великими і добре вираженими черевцями. Пирятельні і протикальні ж функції таких ножів обмежені.

У кинджальних і стилетних клинків, призначених для пиряння, черевце клинка практично відсутнє. Це потребує значних зусиль для різу і зменшує глибину різу.


Задня частина леза – близька до рікассо і використовується для різу з максимальним додатком сили.


Підводи – частини леза, що примикають до ріжучої кромки, яка піддається заточенню. У деяких традиційних скандинавських ножів підводи і спуски об’єднані в одну площину.


Спуски – є звужуючимися до леза частинами клинка. Вони формуються при фрезеруванні або куванні. Спуски зменшують товщину леза, полегшуючи входження ножа в матеріал при різі і збільшуючи глибину занурення.

Для розрізання м’яких матеріалів, як то харчові продукти, краще використовувати клинки зі спусками від обуха (кухонні ножі) або високими спусками. Ножі з низькими спусками, такі як ножі для бушкрафту та універсальні мисливські, мають низькі спуски для збільшення міцності ножа. Вони пристосовані до високих навантажень при струганні деревини. Також ними зручно різати м’ясо. Але різання більш твердих продуктів, як то тверді овочі (картопля, буряк), пов’язаний з різким зануренням спусків у матеріал, а потім гальмуванням клинка в матеріалі. Для продовження різу повинен бути прикладений тиск на клинок, який при зануренні в тверді овочі більш розколює їх, аніж ріже. Глибину і напрям різу при цьому важко контролювати.


Ребро спуску = лінія спуску – лінія переходу голомені в спуски.


Голомінь – бічна плоска сторона клинка між обухом і лінією спуску.


Діл (від загальнослов’янської dol – яма, низина) – поздовжнє поглиблення на голомені клинка. Доли можуть розташовуватися як з одного, так і з двох сторін клинка. Доли полегшують вагу клинка, збільшують його міцність на злам і несуть естетичну функцію.


Обух – верхня не заточена сторона клинка, протилежна лезу. У кинджальних мечах з двостороннім заточуванням обух відсутній.

Обух може виконувати наступні функції:
-гострі края обуха гарні для висікання іскор з кресала;
-обух можна використовувати для дроблення горіхів, кісток і суглобів;
-ударом по обуху забивають ніж в деревину для колки дров при батонінгу.


Пила на обуху – на обуху ножів для виживання і тактичних ножів іноді розташовується пила. Ця пила не призначена для дерева. Вперше пилки були інтегровані на обухи клинків ножів для виживання для пілотів військових літаків під час в’єтнамської війни. Пила призначалася для розрізування алюмінієвої обшивки літаків і кабін з органічного скла. Використовувалася вона в разі екстреної посадки літака, коли пілотові доводилося самостійно вибиратися з пошкодженої машини. На сьогоднішній день така пила на обухах ножів в більшості випадків є даниною моді і не має практичного значення.


Скіс обуха – нахил обуха у напрямку до вістря клинка, для зменшення товщини вістря. Він може бути плавним, як у клинків дроп поінт, увігнутим як у клинків кліп поінт або опуклим як у клинків шіпсфут.

Фальшлезо – фаска-виїмка на схилі обуха, що робить скіс завуженим. Його функції:

– зниження ваги клинка;
– підвищення проникної здатності вістря клинка ножа при колючих діях, що важливо для бойових ножів;
– покращення балансу ножа, шляхом його зсуву в бік руків’я, що важливо для великих ножів.

СКІС-ЩУЧКА (ФАЛЬШЛОЗ)
Наявність цього елемента дозволяє розсвердлювати отвори в дереві та інших твердих матеріалах. За допомогою фальшлезу на щучку можна відкривати консервні банки без пошкодження ріжучої кромки (ніж утримується звичайним хватом ріжучою кромкою вгору). У разі необхідності, фальшлез можна заточити в польових умовах, і використовувати ніж для добору невеликого звіра. Однак, варто пам'ятати, що в цьому випадку ваш ніж може перейти до розряду ХО, будьте уважні!


Заточений скіс обуха – при наявності фальшлеза підвищує прониканні властивості ножа при колючих ударах. Як правило використовується на кинджалах з полуторним заточуванням і ножах з клинками кліп поінт.


Упор для великого пальця з насічками – невеликий майданчик на обуху клинка поблизу руків’я. Він служить для збільшення керованості ножа і точності різу при проведенні тонких робіт, а також збільшення сили різання шляхом тиску безпосередньо на клинок.

Досвідчені користувачі вважають упор для великого пальця з насічками на обуху зайвим і ушкоджуючим великий палець при тривалому використанні.


Рікассо = п’ята – незаточена ділянка клинка біля руків’я, що не має спусків. Рікассо підвищує міцність клинка на вигин при бічних навантаженнях, спрощує заточку на брусках і керованість ножа при наявності на ньому чойла і підпальцевої виїмки. На рікассо часто розміщується маркування клинка.


Підпальцевий радіус — округла виїмка для вказівного пальця на рікассо для додаткового хвата за клинок. Використовується для збільшення керованості клинка і точності різу при проведенні тонких робіт за рахунок укорочення довжини клинка.


Чойл – невелика виїмка в місці переходу леза в рікассо. Використовується для підвищення акуратності заточування леза. Чойл грає роль роздільника леза і рікассо, оберігаючи останній від подряпин абразивним матеріалом при заточуванні.


Повітряні кишені – поглиблення на клинку кухонних ножів. Вони призначені для створення повітряної подушки між клинком і матеріалом при різі. Служать для кращого відділення розрізаємого матеріалу від клинка. Необхідні для різу на особливо тонкі шматки як, наприклад, шинки, лосося або сиру.


Маркування – містить клеймо виробника, модель і марку сталі. На недорогих ножах        наноситься фарбою, на дорогих – гравіюванням.

Хвостовик

Руків’я кріпиться на хвостовик ножа і служить для утримання (хвату) ножа кистю руки. Воно може виготовлятися з різних матеріалів.

Верхня частина руків’я на лінії обуха клинка іменується спинкою. Протилежна частина руків’я на лінії леза клинка називається черевцем. На черевце руків’я лягають пальці при прямому хваті.

Як правило обух руків’я розташовується на лінії клинка, що є максимально зручним для універсального ножа.

У ножах канадських мисливців руків’я піднята над клинком, що підвищує комфортність різу при виконанні багатьох робіт.

У тичкових ножах руків’я-упор перпендикулярно клинку.

Руків’я може бути утвореним:

  • накладками або плашками scales при накладному монтажу руків’я (накладки кріпляться до хвостовика з двох сторін);
  • череном при вставному монтажу руків’я (черен насаджується на хвостовик);
  • проставками – пластини, як правило зі шкіри, берести або пластика, які насаджуються на хвостовик. Характерні для наборного (композитного) руків’я при наскрізному монтажі.

Руків’я може містити додаткові елементи, як:

– підпальцеві виїмки – напівкруглі виїмки в різних частинах черевця руків’я. Вони дозволяють зручніше і надійніше утримувати ніж, запобігаючи його вислизання. Підпальцеві виїмки зручні при тягнучих видах різу і рубці;

– світлонакопичувальні вставки для швидкого знаходження ножа при недостатній освітленості;

– безпечний стропоріз для різа ременів безпеки.

Додатковий упор на руків’ї – зустрічається досить рідко і використовується як правило на великих ножах. Розміщується між середнім і вказівним пальцем і служить для поліпшення утримання ножа при його встромлянні та вийманні з матеріалу, як, наприклад, мисливський видобуток або деревина. У той же час додатковий упор погіршує маневровність ножа. При наявності додаткового упору можливі тільки прямий хват ножа і зворотний хват лезом вперед.

Додатковий упор був розроблений і вперше реалізований американським найфмейкером Robert W. Loveless в 1954 році. Перша модель з додатковим упором називалася Big Bear.

При всадному монтажі на руків’ї можуть бути:

– обтискне кільце / обоймиця – охоплююча металева накладка на черен руків’я для його зміцнення і запобігання його від розколювання і тріщин, на черен можуть одягатися одне або кілька обтискних кілець;

– оковка – охоплююча металева накладка на черен руків’я в районі рікассо, у деяких випадках обоймиця з’єднана з больстером, функції оковки аналогічні функціям обтискного кільця;

– плечики – місця переходу клинка в хвостовик, які обмежують входження клинка в руків’я.

Хвостовик може містити необов’язкові запобіжні елементи: больстер, хрестовину і навершя. Ці елементи покращують характеристики ножа, але існує безліч моделей ножів, де ці елементи відсутні. Спереду в місці кріплення руків’я до клинку, вона може бути обмежена больстером або хрестовиною у бойових ножах, а з тильного боку – навершям.


Больстер – накладка, як правило, з металу, в передній і самій вразливій ​​частині руків’я, що прилягає до клинка. Може бути парною при накладному монтажі руків’я або цільною при всадному монтажі руків’я. У суцільнометалевих ножів больстер є частиною полотна. Частина больстера, звернена до клинку, називається торець больстера.

У складних ножах плоскі накладки на руків’я з двох сторін називаються притинами (в англ. мові больстер і притин мають одну назву – bolster). Через них проходить вісь з’єднання клинка з руків’ям, і вони надають ножу велику міцність.

Функції больстера:

  • захищає передній торець руків’я від пошкоджень при зісковзуванні клинка з твердих матеріалів (наприклад, при струганні). Руків’я ножів без больстера, використовувані для грубих робіт, часто сколюються, розшаровуються і розхитуються з боку клинка;
  • забезпечує баланс ножа;
  • цілісний больстер підвищує стійкість ножа до бічних навантажень, перерозподіляючи їх;
  • покращує зовнішній вигляд ножа, несучи декоративну функцію;
  • больстер може мати передній упор – виступ за нижню площину ножа (утворену клинком і черевцем ножа), який служить для запобігання зісковзування пальців на лезо. Багато ножів, як, наприклад, фінські етнічні ножі пуукко, не мають упорів. Такі ножі більш маневрені, але вони гарні тільки для досвідчених користувачів. У деяких кухонних і туристичних ножів передній упор може бути утворений рікассо або робочою частиною клинка.

Двосторонні упори, утворені вузької пластиною, що розташовується між руків’ям і клинком, називається хрестовиною. Вона характерна для бойових ножів і запобігає зісковзування кисті руки на лезо при силовому колючому ударі. На бойових ножах другої світової війни хрестовина часто має S-подібну зігнуту форму.


Навершя – це накладка, яка примикає до тильного кінця руків’я. Навершя захищає задній торець руків’я від пошкоджень, може виконувати декоративну функцію, прикрашаючись гравіюванням або виконуючись в формі різних фігур.

Задня опора – вигнута частина навершя або руків’я, що забезпечує упор мізинця. Задня опора запобігає вислизання ножа при витягуванні його з щільного або в’язкого матеріалу. Також задній упор полегшує витягування ножа з піхов. Задня опора своєю вагою покращує баланс бойових ножів, зміщуючи його в сторону руків’я і підвищуючи тим самим керованість ножа.


Торець – сама задня частина навершя або руків’я. Торець може виконувати наступні функції:

– плоский металевий торець може бути при необхідності використаний в якості молотка, наприклад, для розбивання горіхів, кісток або забивання кілочків намета. Овальний або вигнутий торець для таких дій не придатний;

-металевий торець при необхідності може сприймати удари при забиванні ножа в матеріал (наприклад, в лід, щоб робити лунки);

-торець може бути оснащений склобоєм (нім. Glasbrecher, англ. glass breaker), що характерно для рятувальних ножів. Хоча скло можна розбити і вістрям клинка;

– торець бойових ножів може бути оснащений ударним виступом (нім. Schädelbrecher, англ. skull crusher). Він використовується для ударів по голові супротивника, а також для розбивання скла.


Отвір під темляк проробляється в наверші або руків’я. Темляк – це як правило плетений шнур, який служить для:
-швидкого і зручного витягання ножа;
-надійного утримання ножа в руці;
-як прикраса для ножа, особливо при наявності гарної намистини.

Монтаж руків’я

Накладний монтаж руків’я

Це найбільш розповсюджений монтаж руків’я у країнах західного світу. Він відрізняється високою надійністю та довговічністю. Ніж не втрачає функціональності при пошкодженні накладок – вони легко замінюються або можна просто обмотати хвостовик шнуром.

При накладному монтажі двосторонні накладки, з яких складається руків’я, формою і розміром відповідають хвостовику. На дорогих ножах між хвостовиком і накладками розташовуються проставки. Вони ізолюють хвостовик і накладки один від одного, а також несуть декоративну функцію.

Накладки закріплюються на хвостовику за допомогою гвинтів, заклепок (мозаїчні заклепки найкрасивіші) або порожнистих трубок (які не дуже хороші, оскільки легко забиваються гряззю). Гвинтові з’єднання є найбільш оптимальними. Вони дозволяють ліквідувати люфти, що з’являються з часом між накладками і хвостовиком і швидко міняти накладки в разі потреби.

 Переваги накладного монтажу руків’я

 висока надійність конструкції ножа;
 висока стійкість до навантажень і довговічність;
 при зломаному руків’ї ніж зберігає працездатність, особливо при обмотуванні хвостовика шнуром;
 простота виготовлення.

 Недоліки накладного монтажу руків’я

 обважнювання ножа;
 в холодну погоду неприємно охолоджує долонь при триманні, необхідність працювати на морозі в рукавичках;
 підвищена ціна ножа (дорожче аналогів приблизно на 1/3 ціни), так як на хвостовик йде більше сталі;
 високі витрати металу на хвостовик;
 обмеженні можливості декору руків’я.

Поряд з конструкціями з хвостовиком повної довжини існують здешевлені моделі з хвостовиками половинної довжини. Вони менш довговічні і стійкі до навантажень, зате мають більш низькі ціни і ніж менш важить.

Найнадійнішими з ножів з накладним монтажем руків’я є інтегральні (цілісні) ножі, де больстер і навершя є вирізаними з одного суцільного шматку сталі разом з клинком і хвостовиком. У напівінтегральних ножах є тільки больстер, а навершя відсутнє.

Інтегральні ножі дорогі і важкі, але в той же час вони найміцніші і найдовговічніші.

Ножі інтегрального типу є цільною конструкцією, де болстер або хрестовина і тильник є одним цілим, а під накладки виточується паз. На фото нижче ніж накладок.

Фото взято из https://www.instagram.com/p/BtKS9z9hjdD/?igshid=or68uvl6jrbt

Тильник, болстер і хрестовина в основному є складовими частинами, а тут вони інтегровані в одне ціле з мечем, звідси і назва.

Фото взято из https://www.instagram.com/p/BtcTVb9BT8w/?igshid=yqy49d8fhqic

Виробництво інтегральних ножів дуже затратно, так як на них витрачається значно більше металу, ніж на ножі фул танг. При цьому більша частина металу відрізається та йде у відходи.


Прихований монтаж руків’я (англ. Hidden Tang).

Відрізняється прихованим в руків’я хвостовиком, що дозволяє:

  • запобігти контакту металу хвостовика з долонею. Це важливо для північних країн, щоб запобігти переохолодження долоні;
  • заощадити метал хвостовика, що знижує вартість ножів;
  • полегшити вагу ножа за рахунок зменшеного хвостовика.
Всадний монтаж руків’я

Всадний монтаж руків’я є найбільш стародавнім і простим способом монтажу руків’я. Він є значно менш надійним, ніж накладний монтаж. Проте він незамінний для ножів північних країн, оскільки він не передбачає контакт долоні з металом, а також для виробництва ножів середньої цінової категорії.

Всадний монтаж може здійснюватися трьома способами:

1. За старовинними технологіями хвостовик забивався у розпарену деревину.

2. За більш сучасною технологією хвостовик вставляється в висвердлений паз дерев’яного руків’я і фіксується за допомогою епоксидної смоли або клею.

3. При виробництві сучасних ножів з пластиковими руків’ями хвостовик заливається гарячим пластиком, з якого шляхом пресування формується руків’я.

Хвостовик при всадному монтажі коротший і вузькіший за руків’я. Чим коротше і вузькіше хвостовик, тим менш міцний ніж. Часто виробники ножів економлять метал і виготовляють занадто короткі хвостовики, довжиною менш половини довжини руків’я. Такі ножі є ненадійними, з часом їх руків’я може тріснути в місці закінчення хвостовика. У якісного ножа довжина хвостовика повинна складати не менш 3/4 довжини руків’я.

Оскільки хвостовик прихований в руків’ї (hidden tang), складно визначити його довжину і висоту, що не дає можливість оцінити міцність ножа. Для приблизного визначення довжини хвостовика можна скористатися магнітом. Висоту хвостовика неможливо визначити в домашніх умовах.

Поперечна шпилька значно зміцнює конструкцію ножа.

 Переваги всадного монтажу руків’я

 відсутність контакту хвостовика з долоню при триманні, що особливо важливо в холодну погоду. Тому етнічні ножі народів крайньої півночі мають всадний монтаж руків’я;
 невисока ціна ножа через низьку витрату металу на хвостовик;
 легкість ножа;
 ремонтопридатність.

 Недоліки всадного монтажу руків’я

 середня міцність і надійність ножа, невелика стійкість до навантажень;
 неможливість встановити розмір хвостовика при огляді,
так як він прихований в руків’ї.


Крізний монтаж руків’я

Він є менш надійним, ніж накладний монтаж, але надійнішим за всадний монтаж. Крізний монтаж руків’я надійно ізолює метал хвостовика від контакту з долоню, що важливо для ножів північних країн.

Вузький і тонкий хвостовик проходить крізь просвердлений отвір в руків’ї і фіксується заклепкою або гайкою (інколи інтегрованою в навершя) на кінці руків’я.

Найбільш надійнішою є фіксація хвостовика заклепкою. Недоліком цього монтажу є неможливість заміни руків’я.

При фіксації хвостовика гайкою основне навантаження припадає на різьбове з’єднання. Тому, для надійності, необхідно забезпечувати достатню довжину різьби.

Для запобігання прокручуванню руків’я хвостовик має бути прямокутної форми.

 Переваги крізного монтажу руків’я

 легкість ножа;
 відсутність контакту хвостовика з долоню при триманні, що особливо важливо в холодну погоду. Тому у етнічних фінських ножах пуукко використовується саме крізний монтаж руків’я;
низька витрата металу на хвостовик;
 можливість використання декоративного набірного руків’я з пластинок берести, шкіри, різнобарвного пластику, деревини або іншого матеріалу.

 Недоліки крізного монтажу руків’я

 низькі міцність і надійність ножа.


Крізний монтаж руків’я через шпильку

Є найменш надійним способом монтажу руків’я, який використовується для економії металу на хвостовик. Гвинтові шпильки виготовляюся з дешевого металу, знижуючи собівартість ножа. Крізний монтаж руків’я широко використовується в країнах третього світу і Російській Федерації.

Сторони ножа

Ніж має лицьову сторону, на якій вістря знаходиться зліва. Як правило, маркування ножа знаходиться на лицьовій стороні.

Зворотний бік ножа характеризується розташуванням вістря справа.

Піхви

Піхви – футляр для оголеного клинка, що оберігає від пошкоджень як ніж, так і його користувача. Піхви призначені також для носіння, транспортування і зберігання ножа.

Відмінності піхов від чохла. Чохол, на відміну від піхов, не має кріплення для носіння на поясі або одязі. Тому чохол може використовуватися лише для транспортування і зберігання ножа, але не для його носіння.

Піхви туристичних і мисливських ножів як правило вішаються на пояс. Тому вони повинні мати поясне кільце або отвори для протягування пояса. Основними частинами піхов є чохол, що складається з двох стінок, гирло – отвір для вставляння ножа і іноді застібка у вигляді кнопки або липучки, що фіксує ніж у піхвах.

Коментарі

Написати коментар