Навчившись заточувати кишеньковий ніж, можна продовжити його термін служби, а також зберегти його функції та красу.

Заточування кишенькового ножа — це більше, ніж просто технічне обслуговування та догляд, заточення ножа — це мистецтво, для вдосконалення якого потрібні терпіння, досвід і вміння. Як тільки ви зрозумієте це, з кожним навмисним рухом воно перетворюється з набридливої ​​роботи на працю любові. Використання ручного інструменту для заточування вимагає тонких навичок і рівноваги, але майстерність цілком досяжна, якщо потренуватися. Електричні заточувальні інструменти загострюють ваші леза швидше завдяки красі технології.

Від підтримки постійного кута під час заточування до покупки мастила з мінеральним маслом для точильного каменю, є кілька речей, які слід враховувати, щоб заточити кишеньковий ніж. У нашому посібнику із заточування кишенькових ножів описано необхідні інструменти, процес заточування та поради експертів, як зберегти гострі леза.

Зберіть інструменти для заточування

Інструменти для заточування бувають усіх форм і розмірів. Зверніть увагу на матеріал і якість леза, щоб вибрати правильний тип інструменту для заточування вашого кишенькового ножа. Точила варіюються від електричних до ручних, кожна з яких здатна відточити ваше лезо. Незалежно від того, який тип інструменту ви виберете, для отримання гострого як бритва леза потрібно буде навчитися.

Електричний проти ручного

Високотехнологічні електричні точила пропонують швидку та зручну реставрацію, але вимагають досвідченої руки та надточного кута леза. Для непосвячених, швидкість шліфувальних кругів або ременів на електричній точилці може зняти більше металу, ніж потрібно, якщо ви не будете обережні. Ручні точила можуть запропонувати неперевершену точність у заточуванні, якщо ви оволоділи спритними рухами та процесом заточування. За доступною ціною ці ручні інструменти, як правило, компактні та портативні для невеликих приміщень і швидкого ремонту в дорозі. Існують супердешеві мініатюрні ручні точила до електричних точилок за кілька сотень доларів, залежно від ваших потреб.

Електрична точилка

Електричні точила є швидкими, відносно зручними у використанні, і їм віддають перевагу люди, які мають багато інструментів для заточування. Електричні варіанти можуть мати такі функції, як попередньо запрограмовані напрямні керування, неслизькі ручки та висувний шнур живлення. Що стосується електричної точилки, ви часто вставляєте ніж прямо всередину, і він виконує роботу за вас, створюючи гарний гострий край. Вони можуть бути трохи голосними, а іноді можуть звучати трохи схожими на точилки для олівців із початкової школи, ті гучні металеві, що шліфують.

Ручна точилка

Іноді хочеться зробити це самому. Ви хочете відчувати інструмент і мати можливість хоч трохи ним маневрувати, а не покладатися на щось електричне, щоб зробити це за вас. Ви хочете оволодіти навичками та відчувати себе досягнутими в кінці дня. На вибір є багато ручних точилок для ножів. Багато з них надзвичайно доступні, що робить їх захоплюючим вибором як для експертів із заточування ножів, так і для новачків. Доводиться розраховувати на власні сили і сили, щоб заточити леза.

Точилка для ножів

Точило для ножів трохи сучасніше і виглядає як інструментальна версія кігтя Росомахи. Вони чудово підходять для заточування кишенькових ножів або будь-якого леза без зубців. Все, що вам потрібно зробити, це вставити бічну частину леза кишенькового ножа в отвір, щоб відновити тупі ножі. Обережно протягніть ніж кілька разів. Він часто постачається з рукояткою для кращого утримання, стійкою до ковзання основою, щоб утримувати його на місці під час кожного руху, коли ви ковзаєте лезом.

Точильний камінь

Грубе чи дрібне зерно на точильному камені? Варіантів багато. Використання точильного каменю – це інший ручний спосіб заточити лезо ножа. Також відомий як точильний камінь, точильний камінь є популярним і досить традиційним способом заточування ножів і країв сталевих інструментів. Точити — значить гострити, тому точильний камінь — точильний камінь. Існує багато різних видів каменів, які можна вибрати залежно від матеріалу, вартості та потреб у догляді. Існує багато матеріалів для точильного каменю, а алмаз і кераміка є одними з найпопулярніших. Для деяких точильних каменів також знадобиться певний тип мастила, наприклад мінеральне масло або водне мастило. Майте на увазі, що ви повинні вибрати мастило, яке не твердне і не гниє.

Піщинка

Точильні камені, як правило, мають дві сторони: грубу та дрібну. Просто переверніть камінь, щоб перевернути піщинку. Існує кілька рівнів зернистості, які ви можете придбати на додаток до основних. Варіанти зернистості каменю допоможуть вам визначити, наскільки заточувати ваш кишеньковий ніж. Ви можете знайти фінішні камені зернистістю менше 1000 до 8000. Почніть заточувати з грубої зернистості, а потім використовуйте більш дрібну зернистість для найтоншої обробки. Край леза особливо тупий? Лезо ножа більш грубе чи зазубрене? Стан леза може допомогти вам визначити, яку зернистість використовувати.

Керамічні

Ви точите одну сторону за раз на стороні каменю. Просто поміняйте сторони леза на камені, щоб загострити всі краї, а потім завершіть поперемінними ударами. Довговічність керамічних точильних каменів робить їх популярним вибором для заточування тупих ножів. Очищення не повинно бути надто важким, залежно від вашої марки та вказівок. Очищення може варіюватися залежно від бренду, тому найкраще прочитати їхні точні інструкції. Методи очищення можуть варіюватися від мила та води до пластикової абразивної подушки та порошкоподібного абразивного миючого засобу. Деякі керамічні камені необхідно використовувати сухими, без масла або води.

Діамант

Подібно до керамічної версії, ви заточуєте одну сторону леза за раз. Алмазні точильні камені, як правило, мають дуже дрібну, дрібну, грубу та дуже грубу зернистість і основи. Заточіть тупе або пошкоджене лезо особливо грубою стороною алмазного точильного каменя. За потреби додайте надзвичайно дрібну зернистість, яка надає ножам та інструментам гостре лезо. Це дійсно чудовий спосіб заточити ваш кишеньковий ніж, але правильний догляд за вашим алмазним точильним каменем є важливим кроком до того, щоб він служив довго.

Поради для розгляду

Ви придбали інструменти для заточування і готові приступати до роботи. що тепер Ви не хочете заточувати своє лезо на крихітний горбок, тож це кілька швидких і простих порад, які ви не захочете пропустити. Ми хочемо допомогти вам зробити ваше лезо найгострішим інструментом у сараї.

Почистіть свій кишеньковий ніж

Одним із перших кроків до заточування кишенькового ножа є його очищення. Ви хочете переконатися, що ви видаляєте будь-яке сміття, бруд, липкість або будь-що, що прикріплено до дорогоцінних кишенькових ножів. Почніть з мила та води та ознайомтеся з цими порадами щодо очищення леза. Неможливо точно наточити ваш ніж, виміряти фаску або виправити кут заточування, якщо ви навіть не бачите свого ножа, оскільки він вкритий сльотою минулих пригод.

Визначте свою фаску

Незалежно від того, що ви використовуєте, щоб зробити тупе лезо гострим, те, як заточити кишеньковий ніж, починається з визначення місця скосу ножа. Скіс — це невеликий кут або невелика кромка, яка проходить поперек ножа. Зазвичай є лише один скіс, але є варіанти ножа з подвійним скісом, тому перевірте, який у вас є. Кути скосу мисливських і кишенькових ножів зазвичай коливаються від 22 до 30 градусів. Деякі люди люблять позначати край фаски маркером, щоб вони могли визначити, чи вони б’ють під прямим кутом, коли б’ють по лезу.

Кути заточування

Якщо ви подивіться достатньо відео на YouTube про те, як заточити кишеньковий ніж, експерти часто говорять про пошук правильного кута. Що саме це? Як ви це знаходите? Постійний кут і тиск на камінь або заточувальний пристрій дозволяє точити під потрібним кутом без жодних нещасних випадків. Завдяки куту, швидкості та напрямку, які ви заточуєте, ковзання може діяти як гільйотина.

Будьте обережні під час процесу, тому що, рухаючись вперед і назад, існує ймовірність серйозно поранитися гострим лезом. Ви хочете переконатися, що ви заточуєте правильну точку, щоб цього не сталося. Деякі ножі рекомендують заточувати під точним кутом, будь то 15 або 20 градусів, інші інструменти вже встановлені під певними кутами. Вам потрібно заточити обидві сторони кишенькового ножа, тому переверніть на протилежний бік і виконайте процес знову. Дійшовши до кінчика, ви можете трохи підняти ніж, заточуючи його вперед-назад.

Частота різкості

Тепер, коли ви придбали своє обладнання та навіть маєте певний досвід, ви розумієте, що виникає ще одне запитання. Як часто потрібно точити лезо? Це, безумовно, залежатиме від того, як часто ви використовуєте ніж. Якщо це мало користі, не потрібно. Але, якщо він відчувається шорстким по краях, можливо, настав час оновити його.

Як і будь-який інструмент, все залежить від того, як ви ним користуєтеся. Деякі точила законно мають вищу якість і оцінюються в кілька сотень доларів. Якщо ви не відчуваєте натхнення витрачати стільки, щоб придбати гострий ніж, є більш доступні варіанти, які зроблять свою справу. Якщо сумніваєтеся, довіртеся інструкціям до точила. Ваш камінь і бренд зазвичай містять інструкції щодо того, як його очистити, незалежно від того, чи потрібне вам мастило, наприклад мінеральне масло чи вода, і допоможуть вам виконати перші кроки. Загострення кишенькового ножа не так складно, як більшого ножа, але все одно вимагає достатньої кількості мастила. Будь гострий!