Ексклюзивні ножі ручної роботи № 1 в Україні
Щоденно, 24/7
Без вихiдних
Як заточити сокиру в домашніх умовах

Як заточити сокиру в залежності від його призначення в домашніх умовах

Для підвищення продуктивності теслярських робіт важливо, щоб сокира була належним чином підготовлена — це зрозуміло кожному. Однак просто гостра сокира не зробить вас “передовиком соціалістичного змагання”. Він повинен бути не просто гострим, а ПРАВИЛЬНО заточеним. Розберемося, як це зробити, і що таке правильна заточка сокири для різних цілей.

Кут заточування і ширина фаски сокири

При підготовці сокири до використання потрібно врахувати два моменти: кут заточування і ширина фаски. Оптимальний кут заточування кожен вибирає сам, виходячи з особистого досвіду. Справа в тому, що вибір правильного кута залежить від чотирьох основних факторів:

  • По-перше, від породи дерева. Ясно, що різна деревина має і різну “жорсткість”.
  • По-друге, від стану цієї деревини: суха вона або волога.
  • По-третє, від характеру тієї роботи, яка буде виконуватися за допомогою сокири (колка, обтісування і т. д.).
  • І, нарешті, по-четверте, від марки сталі, з якої виготовлений сокиру.

Тому можна дати тільки “усереднені” рекомендації по куту заточування. Якщо потрібно рубати суху деревину, то кут потрібно робити в межах 25 – 30 градусів. Для обтісування свіжозрубаного дерева краще підійде кут приблизно в 20 градусів. Тільки слід мати на увазі, що чим менше кут, тим швидше сокира стане тупитися.

Ширина фаски також впливає на продуктивність сокири. Однак її змінюють досить рідко. Це робиться методом кування металу. Раніше застосовувався такий спосіб, як «відтяжка леза». Зносився сокиру несли ковалеві, і він надавав йому «другу молодість». Сучасне виробництво не “обтяжує” себе хорошим куванням. Тому народна кмітливість підказала інший варіант. Сокира точать подвійним “спуском”. Перший кут приблизно 15 градусів, а саме вістря (другий кут) заточують за середнім значенням (25 градусів).

Як заточувати сокиру

Сам процес заточування вимагає граничної уваги. При використанні електроточила процес займає мало часу, проте відбувається перегрів металу, що не кращим чином позначається на твердості ріжучо-колящей частини сокири. Тому насамперед потрібно подбати про те, щоб звести биття точильного круга до мінімуму. В процесі заточування треба постійно стежити за станом поверхні кола і регулярно його «правити». Тільки в цьому випадку можна заточку зробити якісною.

Багато що залежить і від того, як тримати сокиру під час заточування. Його лезо має бути направлено назустріч обертанню, а обух потрібно намагатися тримати під кутом в 45 градусів. Під час заточування слід плавно переміщати сокиру уздовж поверхні «точила», домагаючись ретельного шліфування фаски. Не потрібно забувати про перегрів. Бажано занурювати сокиру в воду після кожного “проходу” від краю до краю.



“Доводять” сокиру вже за допомогою бруска, який постійно змочують водою. Необхідно домогтися, щоб лезо було заточено однаково з обох сторін.

 


 

Коментарі

Написати коментар