Ексклюзивні ножі ручної роботи № 1 в Україні
Щоденно, 24/7
Без вихiдних
Чого очікувати від ножів марки сталі - X50CrMoV15

Чого очікувати від сталевих ножів X50CrMoV15

 

Чого очікувати від сталевих ножів X50CrMoV15

X50CrMoV15 — це дуже затребувана німецька сталь, яка в основному використовується для виготовлення ножів середнього класу. Це приємний вибір для любителів ножів, які понад усе цінують корозійну стійкість і міцність. Такі популярні німецькі виробники ножів, як Wüsthof і Zwilling, використовують X50CrMoV15 у своїх ножах початкового рівня. 

Ми можемо знайти сталь X50CrMoV15, яка використовується для виготовлення різних кухонних столових приладів , тесаків і лез для кухонної електроніки. З цієї сталі не так багато кишенькових ножів. Якщо ви плануєте створювати свої кишенькові ножі X50CrMoV15, можливо, краще пошукати альтернативи, які краще підходять.

У цій статті ми розповімо все про сталь X50CrMoV15, її ефективність як лезо ножа та порівняємо її з іншою подібною сталлю.

Склад сталі X50CrMoV15 

  • Вуглець : від 0,45 до 0,55%
  • Хром : від 14 до 15%
  • Молібден : від 0,50 до 0,80%
  • Марганець : 1,00%
  • Ванадій : від 0,10 до 0,20%
  • Кремній : 1,00%
  • Азот : 0,60%
  • Сірка : 0,015%
  • Фосфор : 0,04%

Характеристики сталі X50CrMoV15

Склад X50CrMoV15 досить цікавий. Окрім вуглецю та хрому, сталь X50CrMoV15 містить азот, який не є звичайним серед ножових сталей. 0,60% азоту підвищує твердість і межу текучості X50CrMoV15. Невеликі кількості ванадію сприяють утриманню країв, тоді як молібден і марганець сприяють стійкості до корозії та міцності.

Ось повна розбивка того, чого очікувати від сталевих ножів X50CrMoV15, охоплюючи критичні моменти, такі як твердість і збереження краю.

Твердість

Наскільки тверда сталь X50CrMoV15

Твердість лез ножів X50CrMoV15 може досягати 56 HRc, а деякі м’які леза досягають 52 HRc. Термічна обробка та відпустка сталі визначають її твердість. Тим не менш, ми можемо вважати X50CrMoV15 м'якою сталлю для ножів у цьому діапазоні твердості. Він, безумовно, не в тій точці твердості, яку хотіли б мати професійні кухарі у своїх кухонних ножах, але ідеально підходить для домашніх кухарів.

Було б неправильно очікувати, що X50CrMoV15 все одно матиме високу твердість, оскільки він містить лише максимум 0,55% вуглецю. Крім вуглецю, на прогартовуваність позитивно впливають азот, ванадій і молібден. Тим не менш, це не тверда сталь. Це впливає на роботу X50CrMoV15 як леза ножа за багатьох факторів. 

Утримання краю

Завдяки низькому вмісту вуглецю сталеві ножі X50CrMoV15 мають посереднє утримання кромки. Лише невелика кількість ванадію допомагає сталі X50CrMoV15 довше зберігати перевагу, це не має істотного значення. На стрімкій кухні це не задовольнить кухаря. Однак він впорається з роботою на домашній кухні під час приготування вечері. Використання хонінгуючого стержня в проміжках між прийомами їжі продовжить гостроту.

Кухонні ножі X50CrMoV15 краще підходять для легкої різання. Його продуктивність щодо утримання краю є однією з причин, чому виробники ножів використовують цю сталь для досить маленьких спеціальних лез, як-от ножі для шкірки. Безсумнівно, існують універсальні сталеві ножі X50CrMoV15, але для регулярного використання ми настійно рекомендуємо щось краще.

Зносостійкість

Зносостійкість

На зносостійкість значною мірою впливає твердість. Як X50CrMoV15 не має видатної твердості, так і зносостійкість однакова. Однак це дещо краще, ніж середня сталь приблизно тієї ж твердості. Карбіди ванадію та молібдену підвищують зносостійкість X50CrMoV15.

Враховуючи тип завдань, які виконуються ножем зі сталі X50CrMoV15, зносостійкість більш ніж достатня. При вивозі в похід, різання мотузок або дров, виникне питання про зносостійкість. У кухонному середовищі X50CrMoV15 забезпечить достатню зносостійкість без появи шрамів на лезі так швидко.

Жорсткість

Там, де твердість ножів не така висока, міцність, як правило, зростає. X50CrMoV15 нічим не відрізняється. Він має достатню твердість, що може поглинати удари без будь-яких пошкоджень. Візьміть сталевий кухарський ніж X50CrMoV15 і розріжте кістки птиці потужними ударами. Край, швидше за все, виживе. Візьміть інше лезо з більшою твердістю; ми не збираємося говорити те саме.

У той час як твердість X50CrMoV15 може негативно вплинути на утримання країв і зносостійкість для деяких користувачів, вона корисно впливає на міцність. Сталеві ножі X50CrMoV15 скоріше згинаються або злегка перекручуються, ніж відколюються. Ця міцність робить сталь міцнішою, але це не означає, що нічого не може статися. Незалежно від сталі, важливо використовувати правильний ніж для роботи. 

Крім того, молібден збільшує його міцність на розрив, дещо роблячи ніж більш гнучким. Марганець зменшує крихкість, що ще більше підвищує міцність. Ножі X50CrMoV15 мають тенденцію бути гнучкими, і, як наслідок, вони мають вигин. Це, безсумнівно, краще, ніж лезо, яке розірветься на вас. 

Стійкість до корозії

Наразі ми заявляли, що X50CrMoV15 має м’яку та середню твердість, посереднє утримання країв і зносостійкість, а також хорошу міцність. 

Ще одна відмінна функція X50CrMoV15 – стійкість до корозії. Він має велику кількість хрому, особливо в порівнянні з кількістю вуглецю, який він містить. Співвідношення вуглецю до хрому є життєво важливим для стійкості до корозії. Просте збільшення обох не забезпечить високу твердість і неймовірно стійку до корозії сталь. 

Сталь X50CrMoV15 має кращу стійкість до корозії, ніж багато інших сталей. Кухарі, які використовують німецькі та французькі ножі, дуже люблять це. Як наслідок, сталь X50CrMoV15 використовується в основному для цих типів ножів. Продавець, який намагається налагодити зв’язок із клієнтами, які схиляються до цих сфер – особливо з домашніми кухарями – може досягти успіху зі сталевими кухонними ножами X50CrMoV15. 

Оскільки X50CrMoV15 не має необхідної зносостійкості та утримання країв на вулиці, він ідеальніший для використання на кухні. Якщо вони підходять вашим клієнтам, зв’яжіться з нами, щоб отримати послуги OEM . Сталь X50CrMoV15 також ідеально підходить для підприємців, які здійснюють дропшипінг у кухонній ніші.

Зносостійкість сталі багато в чому залежить від її легкості заточування. Будь-яка сталь з високою зносостійкістю вимагатиме більше мастила для ліктя на точильному камені. Оскільки сталь протистоїть осипленню матеріалу з краю, заточування стає складним завданням. 

Ці проблеми не очевидні зі сталевими ножами X50CrMoV15. Карбіди ванадію можуть ускладнити заточування, але їх присутність лише в незначній кількості. Завжди корисно знати, що ніж легше заточити, якщо він не може тримати гостру ріжучу кромку протягом тривалого часу.

Плюси і мінуси сталевих кухонних ножів X50CrMoV15

плюси

  • Чудова стійкість до корозії : X50CrMoV15 не чутливий до іржі. Стійкість до окислення на кухні або у вологому середовищі є найсильнішою стороною X50CrMoV15.
  • Хороша міцність : X50CrMoV15 не сколюється або ламається легко. Пошкодження, спричинені сильним нарізанням більш щільних інгредієнтів, не є поширеними для сталевих ножів X50CrMoV15.
  • Легке заточування : крім швидкого відточування для відновлення кромки, заточування кухонних ножів зі сталі X50CrMoV15 на точильному камені є простим. Більшість кухарів навіть не побачать, як їхні точильні камені занурюються вниз після кількох сеансів.

мінуси

  • Посереднє утримання кромки : сталеві ножі X50CrMoV15 не підходять для постійного використання. Доданий ванадій і азот посилюють утримання країв, але лише незначною мірою.
  • Низька зносостійкість : це не велика проблема на кухні. Однак на відкритому повітрі ножі зношуються більше. Низька зносостійкість X50CrMoV15 не робить його ідеальним для зовнішнього використання. 

Сталь X50CrMoV15 порівняно з іншими сталями для ножів

Сталь X50CrMoV15 порівняно з іншими сталями для ножів

Сталь X50CrMoV15 порівняно з іншою німецькою сталлю

  • X55CrMoV14 подібний до X50CrMoV15, але з більшим вмістом вуглецю. Різниця в кількості вуглецю між ними лише незначна і становить близько 0,10%. Тим не менш, це робить його іншою сталлю з кращою зносостійкістю. Victorinox , популярний швейцарський виробник армійських ножів, використовує X55CrMoV14 для виробництва своїх ножів. Якщо вам потрібні подібні властивості до X50CrMoV15, але для використання кишенькового ножа, X55CrMoV14 — найкраща альтернатива. 
  • X55CrMo14 і X55CrMoV14 однакові, за винятком ванадію. X55CrMo14 містить більше вуглецю, ніж X50CrMoV15. Відсутність ванадію полегшує заточування та надає більш тонкий край. Він має кращу зносостійкість, ніж X50CrMoV15, що робить його ідеальним для ножів EDC. Тим не менш, X55CrMo14 більш поширений у кухонних ножах, як і X50CrMoV15.
  • X45CrMoV15 є міцнішою альтернативою X50CrMoV15 і містить менше вуглецю. Так само, як і X50CrMoV15, його основне використання — у кухонних столових приборах. X45CrMoV15 є дещо кращим вибором для великих ножів, таких як сербські кухарські ножі та тесаки, які ріжуть з більшою силою. Вища міцність дозволяє X45CrMoV15 працювати краще в цих ножах.

Сталь X50CrMoV15 проти японської сталі

Японська та німецька сталі не мають багато спільного. Обидві культури мають різні види кухні. Обладнання, яке найкраще підходить для цієї кухні, різне. Японські кухарі віддають перевагу твердості з неймовірною гостротою, тоді як німецькі кухарі віддають перевагу міцності та стійкості до корозії.  

Візьмемо як приклад VG-10. Це японська сталь із хорошою твердістю й утриманням країв, але вона не така міцна, як більшість німецької сталі. Це робить VG-10 більш сприйнятливим до відколів, але використання також має значення. Японські столові прилади мають спеціалізовані ножі для різних цілей. Тоді як західні шеф-кухарі звертаються до своїх універсальних ножів для більшості завдань, японські шеф-кухарі, як правило, використовують свої спеціалізовані ножі, оскільки лезо та твердість часом не підходять. 

Заключні слова

X50CrMoV15 міцний і надзвичайно стійкий до корозії. Це ідеальна сталь для західних кухарських ножів, ножів для нарізки тощо. X50CrMoV15 підходить для домашніх кухарів, яким потрібен універсальний ніж для більшості аспектів приготування страв. 

Важливо визначити потреби ваших клієнтів і відповідно вибрати відповідну сталь. Шанси на успіх, продаючи японським кухарям кухонні ножі з німецької сталі, дуже мізерні. Те ж саме навпаки, і з цієї причини дослідження ринку є важливим. Ви можете зв’язатися з нами, щоб отримати поради щодо вибору відповідної сталі для ваших клієнтів і типу ножів, які ви плануєте продавати.

Інформація з порталу: https://leeknives.com/x50crmov15/

Коментарі

Написати коментар