Ножі за видами, класифікацією та призначенням
Ніж - це вірний і надійний помічник, яким ми користуємося щодня. І незважаючи на щоденне використання, навіть не замислюємося про те, які є різновиди ножів, у чому їхні відмінності, чим одне лезо відрізняється від іншого.
Хоча сучасний ринок пропонує неймовірний асортимент ножів, які відрізняються за розміром, призначенням, формою, матеріалами клієнтів і додатковими елементами, що підвищують конкретні характеристики. Розглянемо докладніше всі види ножів, їхні відмінності та інші особливості.
Види ножів за їхнім призначенням
Ножі виробляються в промислових обсягах, тому було зроблено класифікацію їх різновидів за призначенням. Саме за цією ознакою визначається, де буде найбільш раціональне використання. Наприклад, американські ножі Cold Steel стануть незамінним помічником для риболовлі та полювання, а ножі Spyderco для щоденного використання з метою самооборони.
Бойові ножі
Бойові ножі - це тактичні модифікації, які застосовуються в бойових умовах з метою ліквідації суперника в ближньому бою. Подібні ножі відрізняються підвищеним рівнем міцності. На відміну від EDC моделей, вони зазвичай виробляються з фіксованим клинком.
Якщо говорити про особливості, то зазвичай мають яскраво виражену гарду. Довжина варіюється в межах від 22 до 32 сантиметрів. Рукоятка має овальний поперечний переріз. Клинок має неблискуче покриття. Відрізняється полуторним або двостороннім заточуванням. Ножі швидко і просто витягуються.
Як показує практика, бойові ножі рідко використовуються з метою застосування для основного призначення - ведення бою. Зазвичай використовують, щоб підготувати місце привалу, зрізання наручників або розчищення проходу в гущавині лісу. Десантники можуть обрізати стропи парашута, що сплуталися.
Туристичні ножі
Туристичний ніж - це знахідка для всіх, хто віддає перевагу активному способу життя. За допомогою туристичного ножа можна підготувати місце для табору, приготувати обід, розчистити шлях під час шляху і багато іншого.
Туристичні моделі можуть бути з фіксованим і складним лезом. Під час виробництва обов'язково має використовуватися винятково високоякісна сталь із відносно великим показником твердості для простого заточування в погодних умовах. У деяких моделях кінець леза має округлу форму - це необхідно для безпечної експлуатації в поході.
Перевагою буде наявність зубчастої заточки, що необхідно для легкого розсічення мотузок, гілок і шнурів. Рукоятка має бути зручною і з практичних матеріалів, щоб був забезпечений зручний догляд за нею. Якщо йдеться про ножі з фіксованим лезом, тоді обов'язкові піхви з придатного для миття матеріалу.
Мисливський ніж
Мисливські ножі - це особлива категорія, яка призначається для відбиття атаки від дикого звіра, а також оброблення туші вбитої дичини. Необхідно зазначити, що деякі моделі підходять для експлуатації і в господарських цілях, наприклад, якщо у вас є господарство для забою худоби. Є абсолютно різні види мисливських ножів - для добивання, вичинки шкури, оброблення тощо.
Що стосується особливостей конструкції, то мисливський ніж має бути з гардою середньої величини. Лезо має варіюватися в межах від 10 до 15 сантиметрів. Товщина обуха може варіюватися в межах від 3 до 4 мм. Показник твердості сталі - від 58 HRC. Щоб зручно утримувати ніж у руках, рекомендується вибирати дерев'яне руків'я з анатомічною формою.
У випадку з мисливськими ножами, то вкрай важливо вміти ними користуватися, наприклад, обробними ножами потрібно вміти акуратно зрізати цінне хутро з туші. Експерти зазначають, що чим коротший клинок, тим більшого професіоналізму вимагається від виконавця.
Ніж для самооборони
Ножі для самооборони - це модифікації EDC, які застосовуються для повсякденного використання. Зазвичай це складні ножі, які можуть бути повністю механічними (ручне відкриття), напівавтоматичними (відкриття з ручним підштовхуванням) і автоматичними (відкриття за допомогою кнопки).
Лезо закритих ножів може перебувати в бічній частині рукоятки - це відносно бюджетні вироби, які називають вертикальними. Разом з цим, є дорогі фронтальні модифікації, у яких клинок витягується спереду через спеціальний складний механізм.
Усередині лезо фіксується за допомогою штифта, кільцевої муфти, що повертається, фіксатора-балісонга, пружини лінійного замка або пружинного важеля. Використовують саме складні модифікації через те, що їх простіше розмістити в невеликій сумочці або в кишені, а також вони не привертають зайвої уваги.
Кухонні ножі
Якщо розглядати ножі за призначенням, неможливо не відзначити кухонні модифікації. У них представлено десятки різних видів і підвидів, але застосовують їх зазвичай професійні кухарі, а в домашніх умовах тільки вибирають за розмірами. Серед різновидів кухонних ножів, можна відзначити:
- шеф-ніж - основний інструмент головного кухаря;
- універсальний - помічник для всіх господинь, який легкий і підходить для всіх видів робіт;
- ніж для нарізки - спеціальна модифікація для подрібнення цільних шматків продуктів;
- обвалочний ніж - використовують для розділення кісток і м'яса, але не підходить для мерзлих продуктів;
- обробний - широкий і довгий ніж, який має підвищену твердість леза, підходить для оброблення м'ясних продуктів;
- хлібний ніж - має зубчасту заточку, щоб ефективно різати пухкий м'якуш і хрустку скоринку;
- філейний - вузький ніж, що має підняте лезо для роботи з непіддатливими і твердими продуктами;
- овочевий - спеціальний ніж, який використовується для очищення рослинних продуктів від шкірки, червивих ділянок, "вічок" тощо. Має гострий кінчик.
Подібна класифікація буде актуальною виключно для професійних кухарів.
Спеціальні ножі
Є спеціалізовані ножі, які не підходять під жодну з перерахованих вище категорій. До них належать різні ножі, серед яких: будівельні, садові, скальпелі, для рукоділля, ремонту взуття, канцелярські, для дайвінгу, альпінізму, тримери, балістичні та інші. Усі вони відрізняються зовнішнім виглядом, щоб ефективно виконувати поставлені перед ними завдання.
Види ножів за типом конструкції
Ножі стабільно вдосконалюються, з'являються нові, все більш сучасні моделі, але незмінно залишається 3 види конструкції:
- Фіксовані. Це надійні та довговічні ножі, які першими з'явилися у світовій історії. Можуть бути простими, тичковими і скелетними, що визначатиме їхнє призначення та особливості використання.
- Складні. Модифікація ножа, яка має складну конструкцію. Відрізняється зручністю при експлуатації та компактними розмірами. Недолік модифікації в тому, що механізм відкриття/закриття першим ламається в таких ножах. Якщо віддавати перевагу відомим брендам, такої проблеми можна буде уникнути.
- Знімне лезо. Не дуже поширена модифікація, в якій ніж має знімну конструкцію. Кріплення клинка тимчасове. Затуплене лезо можна утилізувати, замість нього закріпити нове.
Найчастіше використовуються перші дві модифікації - фіксовані та кишенькові (складні ножі).
Види ножів за ріжучою кромкою і спусками
Функціональні якості ножа визначаються крайками і спусками лез. Найбільш затребуваними є такі форми:
- лінзовий - застосовують такий вид спуску в японських різновидах холодної зброї і в кухарських ножах;
- 5-гранний профіль із прямим спуском - застосовується в ножах для кухонного використання;
- товстий обух і бритвений спуск - це ножі підвищеної гостроти, які потребують максимально обережної експлуатації;
- стамесочний профіль - застосовується для господарських пристосувань і деяких видів японських кухонних ножів;
- 5-гранний профіль з малим кутом кромки і плоским спуском - оптимальний варіант для різання, але слабкий при розрубуванні;
- прямий профіль з мінімальним кутом кромки і плоским спуском - ідеальний вибір для різання, які мають високу міцність.
Це основні модифікації. Саме від них уже з'являються нові модифікації.
Різновиди ножів за профілем клинка
Є найрізноманітніші профілі ножів, деякі з яких навіть не варто виділяти в окрему категорію. Але є певна закономірність: у європейських моделях частіше використовуються прямі й доволі широкі форми, а ось азіатські модифікації - вигнуті, витончені та поточні, які спрямовані на оброблення риби.
Але погано підходять для роботи з кістками і м'ясом. Можна виділити всього 11 різних видів профілю клинка:
- прямий - це найбільш поширена модифікація, яка вважається універсальною;
- clip point - активно застосовується в бойових моделях, має скос у верхній частині;
- drop point - має рівну або трохи випнуту поверхню верхнього скосу, в якій є зміщення по лінії обуха вістрям, оптимальний вибір під ударний бойовий ніж;
- trailing point - модель з піднесеним кінцем обуха, яка має ріжучі властивості;
- spay point - має тупий верхній скіс і коротку конструкцію, призначається для зняття шкури тварини;
- spear point - кинджальна або списоподібна модифікація, в якій ріжуча частина з обох боків;
- needle point - довгий і вузький профіль клинка, що має заточку з двох боків, підходить для колючих ударів;
- hawkbill blade - це бойовий профіль з хорошими ріжучими властивостями і вістрям, розташованим нижче центральної частини;
- gut hook - кінець має гачкоподібну форму, використовується для оброблення туш тварин і оброблення риби;
- скрамасакс - профіль із прямим обухом і зворотним заточуванням, з хорошими ріжучими властивостями. Має мечоподібну форму;
- танто - варіант профілю японського класу з бойовим призначенням, у якому 2 ріжучі поверхні.
Вибір профілю клинка безпосередньо залежить від ваших цілей і переваг. Якщо прямий профіль універсальний для різних ситуацій, то spay point навряд чи підійде для різу мотузок і гілок у туристичних цілях.
Види ножів за матеріалом рукоятки
Ножі, залежно від призначення і особливостей моделі, можуть мати рукоятку з різних матеріалів:
- Мотузка. Це найпримітивніша модифікація, при якій ручка обмотується мотузкою. Ідеальний вибір для виробів з металу або ножів бойового призначення.
- Дерево і пластик G10. Найпоширеніші модифікації, які використовуються навіть у промислових масштабах. Зручні та забезпечують надійний хват.
- Кістка і ріг. Використовуються в ексклюзивних моделях, елітні ножі під індивідуальне замовлення. Можуть доповнюватися різьбленням або різними декоративними вставками.
- Склотекстолітові. Модифікації, які стійкі до полум'я і вологи, мають діелектричні властивості.
Відомі виробники зазвичай використовують дерево і пластик високої якості, який може протистояти згубним зовнішнім факторам.
Види ножів за матеріалом для леза
Зазвичай надійність, функціональність і ціна ножа залежить від того, з якого матеріалу він був виготовлений. С
тандартно леза виготовляються з таких видів сталі:
- Вуглецева сталь. Доступний і затребуваний матеріал, який просто заточувати. Його недолік у тому, що він занадто сприйнятливий до корозії.
- Нержавійка. Це нержавіюча сталь, яка вирізняється гнучкістю і стійкістю ножа до корозії, але необхідно часто заточувати.
- Високовуглецева сталь. Різновид сталі, яка не покривається іржею і плямами, не потребує частого заточування.
- Дамаська сталь. Матеріал для леза, який гарантує гнучкість, міцність і стійкість до іржі.
- Кераміка. Гостра кромка робить ножі ідеальним вибором для ріжучих функцій, але не підходять для розрубування. Матеріал досить крихкий, потребують акуратного використання.
- Титан. Ножі з невеликою вагою, які мають гостру кромку, але коштують відносно дорого.
- Мельхіор. Це міцний і красивий матеріал, який має тривалий термін служби.
Саме матеріали леза - це важливий критерій, за яким потрібно робити вибір. Ми детально розглянули найкращі види сталі в цьому матеріалі.
Висновок
Як бачите, є абсолютно різні ножі, які відрізняються за зовнішнім виглядом, конструкцією, матеріалами, що використовуються, тощо. Важливо розуміти, що жоден туристичний ніж не зможе впоратися із завданнями, які належить виконати бойовому тактичному ножу.
Саме з цієї причини потрібно відповідально ставитися до вибору відповідної модифікації. Наш інтернет-портал пропонує купити ножі від відомих майстрі ексклюзивних ножів різного призначення, а досвідчені фахівці допоможуть зробити правильний вибір і проконсультують з потрібних питань.
Інформація з порталу: https://fonariki.com.ua/about_us/