Ексклюзивні ножі ручної роботи № 1 в Україні
Щоденно, 24/7
Без вихiдних
Як правильно заточити мисливський ніж

Як правильно заточити мисливський ніж
Для заточування мисливського клинка існують різні способи. Розглянемо два з них:

Для здійснення першого методу знадобляться: точильний брусок, доводочный ремінь і полірувальна паста. Поверхня затачивающего бруска потрібно розташувати під кутом 10-15 градусів по відношенню до бічної поверхні леза ножа. Це допоможе досягти ідеального кута заточування, який становить 35-45 градусів для мисливських клинків.

Перпендикулярно напрямку ріжучої кромки відбуваються зворотно-поступальні рухи. При цьому гостра грань ножа буде нагадувати зуби пилки, розміри яких будуть прямо пропорційні абразиву точильного бруска. Заточуючи клинок, потрібно робити це повільно, починаючи від рукояті до кінця вістря і назад. Обидві грані клинка заточуються по черзі. Якщо лезо давно не затачивалось або було заточено невдало, необхідно на початку процесу придавлювати ніж бруском більш сильно. По мірі досягнення необхідного кута заточування притиск міняється на слабкіший.

Після цього необхідно надати клинку ще більше гостроти. Для цього потрібно ремінь і полірувальна паста. Клинок всією поверхнею прикладається до сильно натягнутому ременя, потім починають зворотно-поступальні руху таким чином, щоб ремінь був розташований перпендикулярно напрямку утримання ножа.

Заточка на камені

Для здійснення другого методу знадобиться цедра лимона, наждачний папір з дрібним абразивом, точильний камінь.
Перед тим, як правильно заточити мисливський ніж, необхідно перевірити твердість металу, з якого він зроблений. Для цього можна використовувати надфіль, провівши ним по лезу. Твердість клинка нормальна, якщо при слабкому натисканні надфіль буде просто ковзати по лезу, а при сильному – трохи чіпляти сталь.

Далі, потрібно взяти кілька точильних каменів з різним розміром зерна (зазвичай використовується від трьох до п’яти таких каменів). Під час заточування послідовно використовуються всі точильні камені, починаючи самим грубим, і закінчуючи дрібнозернистим. Щоб ножі були гострими, потрібно вибрати правильну амплітуду заточування. Рух точильного каменю повинно бути спрямоване проти заточування леза, витримуючи середній кут.


Фінальна шліфування леза проводиться наждачним папером. Лезо шліфується рухом «від себе» поперек слідів, залишених точильним інструментом. Шліфування проводиться до тих пір, поки навіть найменші сліди заточування не стануть непомітними. Знову ж таки, при цьому важливо дотримувати правильний кут заточування. Після цього лезо протирається цедрою лимона для додання міцності поверхні ножа.

Джерело: https://yak-zrobyty.in.ua/yak-pravilno-zatochiti-mislivskij-nizh-foto-video

Коментарі

Написати коментар