МАЛИНОВИЙ НАПІЙ ніж ручної роботи майстра студії MV Knify, купити замовити в Україні, сталь CPM S90V, 63 HRC
- Виробник: Майстерня ножів ручної роботи MV KNIFY
- Модель: МАЛИНОВИЙ НАПІЙ - ніж ручної роботи майстерні MV Knify
Загальна довжина клинка mm: | 263±05 мм |
Матеріал леза | Клинок CPM S90V - це унікальна інструментальна нержавіюча сталь, виготовлена методом тигельної металургії. Сталь мартенситна з великим об'ємом карбідів ванадію для гарної зносостійкості. Твердість сталі 63 hrc, ТО Андрія Гаврика |
Твердість клинка (метал): | Загартованість - 63 HRC |
Матеріал руків'я: | Нержавіюча сталь. Стабілізований кап клену |
Довжина леза | 135±05 мм |
- Наявність: Під замовлення
Доступні варіанти
Опис
ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
Назва ножа: МАЛИНОВИЙ НАПІЙ ніж ручної роботи майстра студії MV Knify, купити замовити в Україні, сталь CPM S90V, 63 HRC
Тип ножа: Фултанг, фіксований клинок
Бренд: Майстерня ножів ручної роботи майстра студії MV Knify
Сталевий лист: Ціліснолитий, всадний монтаж на стяжку і епоксидну смолу
Кут заточення леза: Загострений на 37 градусів до стану гоління волосся
Спуски: Прямі
Зведення: 0,2 мм
Твердість леза: 63 HRC
Загальна довжина: 263 мм
Довжина леза: 135 мм
Ширина леза: 31 мм
Товщина леза: 3.6 мм
Товщина руків'я: 19-22-24 мм
Ширина руків'я: 30-32 мм
Колір руків'я: Малиновий
Просочення руків'я: Danish oil
Покриття руків'я: Полірування
Отвір для шнурка (під темляк): Відсутній
Темляк: Відсутній
Піхви: Італійська шкіра рослинного дублення, оброблена апретурою для захисту від води та просякнута захисними розчинами, прошита вручну вощеною ниткою. Ручне тиснення фактурита. Вільний підвіс
Модель: МАЛИНОВИЙ НАПІЙ ніж ручної роботи майстра студії MV Knify, купити замовити в Україні, сталь CPM S90V, 63 HRC
Номер моделі: 010
Країна народження: Україна
Ремісник: Майстер Валькевич Михайло (MV Knify), м. Самбір, Україна Майстерня ножів ручної роботи майстра студії MV Knify
Найкраще використання: Багатофункціональний: полювання, рибальство, поділ тушки, нарізка тощо
Стан ножа: Новий
Ціна вказана з піхвами.
Заточений ніж – не є холодною зброєю.
Наші ножі дуже гострі, тому відкривайте та використовуйте дуже обережно. Ми не несемо відповідальності за травми, пов'язані з використанням наших ножів.
Наша продукція призначена для легального використання лише відповідальними покупцями. Ми не продаватимемо наші продукти особам молодше 18 років.
Наявність регулярно змінюється, при підтвердженні Вашого замовлення ми повідомимо про наявність або термін готовності товару. Виріб може трохи відрізнятися від представленого на фото.
Сталь CPM S90V. Склад та властивості.
Сталь марки CPM S90V – нержавіюча інструментальна порошкова сталь виробництва США. Вперше представлена 1999 року компанією Crucible Industries. Непогана, досить міцна та зносостійка сталь з твердістю 56-59 HRC. Вміст карбідів близько 22% (див. нижче). Основою для неї послужила 420 сталь із додаванням великої кількості ванадію та збільшенням рівня вуглецю. Про ріжучі властивості CPM S90V ходить суперечлива інформація – хтось (напевно продавці) хвалять, а хтось каже, що з такою твердістю можна подивитися і на простіші сталі. Тут сперечатися не буду - подивитися завжди можна, але CPM S90V пропонує суттєве покращення зносостійкості, порівняно з більш простими 440C і D2, при корозійній стійкості, що дорівнює або краща, ніж у 440C. Високий вміст ванадію в S90V сприяє утворенню твердіших, порівняно з карбідами хрому, ванадію карбідів, залишаючи більше вільного хрому для забезпечення корозійної стійкості. У заточенні CPM S90V є сенс віддати перевагу алмазам, ельборам або каменям з карбіду кремнію. При використанні природного точильного каміння на фініші я б подивився в сторони не надто твердого каміння.
Схожі аналоги:
(CPM™) – це запатентована технологія компанії Crucible, винайдена у 1970 році. Не вдаючись у подробиці виробництва, короткий перелік переваг процесу CPM: невеликий розмір зерна, покращена в'язкість, зносостійкість, шліфування, очікуваний відгук на термообробку і т.д.
Склад стали CPM S90V, %
C Cr Mn Mo Ni P Si S V Інше
2.3 14 0.5 1.0 - 0.03 0.5 0.03 9.0 0.4(W)
ВЛАСТИВОСТІ ЕЛЕМЕНТІВ СТАЛІ:
- Вуглець (C, Carbon): покращує утримання кромки і підвищує в'язкість; збільшує твердість та опір зносу; зменшує пластичність; у високих значеннях знижує корозійну стійкість.
- Хром (Cr, Chromium): підвищує твердість, опір розтягуванню і щільність; підвищують стійкість до корозії (>11% робить сплав нержавіючим).
- Марганець (Mn, Manganese): підвищує прожарювання, зносостійкість і в'язкість; використовується як розкислювач та дегазатор для видалення кисню при плавленні металу; у великих % збільшує твердість та крихкість.
- Молібден (Mo, Molybdenum): збільшує твердість, міцність, прожарювання і щільність; покращує оброблюваність та стійкість до корозії.
- Нікель (Ni, Nickel): додає ударну в'язкість; покращує корозійну стійкість; зменшує твердість.
- Фосфор (P, Phosphorus): вважається шкідливою домішкою. Розчиняється у ферриті, за рахунок цього підвищується міцність, але знижується пластичність та ударна в'язкість із збільшенням схильності сталі до крихкості. У низьколегованих сталях з вуглецем близько 0.1% фосфор підвищує міцність та опір атмосферної корозії. Вважається шкідливою домішкою.
- Кремній (Si, Silicon): збільшує міцність; використовується як розкислювач та дегазатор для видалення кисню при плавленні металу.
- Сірка (S, Sulfur): зазвичай вважається шкідливою домішкою, що впливає на пластичність, ударну в'язкість, зварюваність, корозійні властивості, якість поверхні сталі і т.д. Шкідливий вплив сірки зменшує присутність у сталі марганцю. Вміст сірки в якісних сталях не перевищує 0.02-0.03%.
- Ванадій (V, Vanadium): збільшує міцність, зносостійкість, підвищує щільність і в'язкість; збільшує корозійну стійкість, збільшуючи оксидну плівку; карбідні включення ванадію дуже тверді.
- Вольфрам (W, Tungsten): додає міцності, в'язкості і покращує прожарюваність; зберігає твердість за високих температур.
- Кобальт (Co, Cobalt): збільшує міцність і твердість, дозволяє загартування при більш високих температурах; посилює ефекти інших елементів у складних сталях.
- Ніобій (Nb, Niobium): обмежує зростання карбідів; обмежує оброблюваність; створює найтвердіші карбіди.
- Азот (N, Nitrogen): використовується замість вуглецю в сталевій матриці (атоми азоту функціонують аналогічно атомам вуглецю, але мають переваги в корозійній стійкості).
Інтернет-магазин Knife.net.ua пропонує ножі ручної роботи, ексклюзивні ножі на замовлення для вибагливих чоловіків та мисливців, вироблені руками найкращих майстрів України для використання на полюванні, в нестандартних ситуаціях за вигідною ціною на замовлення або на вибір в нашому магазині. Якісний інструмент для індивідуального використання в польових умовах або на полюванні. Доставка здійснюється по всій Україні та Світові протягом кількох днів. Knife.net.ua – найкращий вибір ножів в Україні від майстрів ручної роботи..
Ну, а купити ніж з порошкової сталі ви можете на нашому сайті knife.net.ua або зв'язавшись з нами за телефоном +380674072030
Варто пам'ятати, що при використанні ножа за призначенням та дбайливим поводженням, ніж прослужить Вам дуже і дуже довго
Кап клена
Кап - це наріст на стовбурі дерева, він має значно щільнішу структуру з абсолютно неповторним малюнком зрізу.
Кап відрізняється високою міцністю, деревина капа погано горить, добре обробляється і полірується.
Розміри заготовок приблизно 135-45-30 мм.
Бруски стабілізованої деревини чудово підходять для створення стандартних рукояток ножів із наскрізним та всадним монтажем.
Також стабілізований кап клена відмінно підходить для різьблення, створення мініатюр, прикрас, а також різних кулонів, амулетів, іграшок та виробів.
Зі стабілізованим капом клена зручно працювати як досвідченим майстрам, так і початківцям.
Стабілізована деревина будь-якого кольору це прямі, рівні бруски справжнього дерева - капа клена, просоченого спеціальним складом.
Засіб для стабілізації дерева заповнює повністю всі дрібні пори, завдяки чому з дерева виходить все повітря та волога, перетворюючи його на полімеризований брусок стабілізованої карельської берези, тільки з удосконаленими властивостями.
Стабілізоване дерево в рази важче і набагато щільніше. Воно не піддається впливу вологи, не змінює свій колір під сонячним промінням, залишаючись набагато міцнішим і надійнішим матеріалом.
Все це робить стабілізацію ідеальним матеріалом для створення предметів, що піддаються всім фізичним та кліматичним навантаженням – рукоятей ножів, різців та різних інструментів.
Стабілізований кап клена чудово шліфується, даючи гладку, як скло чи камінь, поверхню. Без покриття в сухому вигляді стабілізовані бруски мають бляклий вигляд, проте під фінішними складами розкривається їхня яскрава глибока текстура.
За неповторну красу кап називають дерев'яним малахітом!
Загалом — чим дрібніший малюнок і більший розмір капа, тим він дорожчий.
Про цінність цього унікального матеріалу говорить історичний факт, наведений у книзі «Капова скринька» (автор Надія Пермінова): «… у 1837 році за наріст капа в двадцять фунтів (трохи більше 8 кг) платили до п'ятдесяти рублів… такою самою сумою оцінювався породистий бик на сільськогосподарській виставці.
Сьогодні на світовому ринку ціна на капову деревину (масив та шпон) у рази перевищує ціну на будь-яку, іншу, включаючи: дуб, в'яз, горіх, червоне дерево та будь-які екзотичні породи.
Унікальне поєднання властивостей матеріалу, обмеженість запасів і неповторність капового малюнка в кожному виробі, зрештою, і визначило загальновизнану, високу естетичну цінність та відповідну споживчу ціну виробів з цієї деревини, яка застосовується в обробці найрозкішніших інтерєрів.
Кап і сувель - це нарости на стовбурах дерев у вигляді характерних округлих напливів. Здобути таку заготівлю - мрія для кожного, хто працює з деревиною, і ось чому. Волокна в таких наростах мають особливу деформовану структуру: їх звивисте і безладне зростання створює неповторну текстуру, яку називають свиллю. Але це не та свиливість, властива, наприклад, клену. У нарости вона дуже плутана і має ряд особливостей, завдяки яким виходить ні з чим незрівнянна дерев'яна текстура. Своїм малюнком та характерним відливом вона нагадує мармур, перламутр чи муаровий візерунок. Такий матеріал – справжній скарб для всіх, хто працює з деревом.
Кап і сувель мають схожу природу, але це не те саме. Вони відрізняються структурою, фактурним візерунком, особливостями формування та рядом інших моментів, які ми зібрали у цій таблиці.
Тепер про все це — докладніше.
Кап
У народі кап називають «відьомий віник». У ньому дійсно є щось відразливе, але тільки якщо не знати, яке диво природа приховала під потужним шаром кори.
Як виглядає кап
Розташування дереві
На відміну від сувеля капи зустрічаються рідко. Зазвичай вони виникають на стовбурах дерев або у прикореневій частині. Набагато рідше формуються на гілках. Прикореневі нарости (капокорінь) мають сплощену форму, тоді як стовбурові або комлеві більше нагадують кулю, частіше асиметричного вигляду. Як правило, капи розташовуються з одного боку стовбура як характерного напливу; рідше зустрічаються нарости, що охоплюють дерево по всьому колу. Трапляються як поодинокі екземпляри, так і цілі капові колонії, що покривають стовбур дерева невеликими групами.
Формування та структура
Принципова відмінність капа від сувеля у структурі. Якщо подивитися на кап у розрізі, він буде наповнений невеликими дерев'яними вузликами - це звані нирки. Тоді як сувель — це просто деформовані та хаотично переплетені річні кільця. Таким чином каповий наріст представляє свого роду резервний пучок нирок, що не розкрилися, створений природою про запас. Навіщо? Щодо цього у дендрологів немає єдиної думки.
Під потужним шаром кори кап і сувель практично не відрізняються один від одного. Єдине, що може видати кап – невеликі зелені гілочки, що ростуть на його поверхні. Це частина тих самих сплячих нирок, які тільки з якоїсь причини активізувалися. Без кори різниця між капом та сувелем стає очевидною. Поверхня капа вкрита конусоподібними опуклостями, тоді як сувель абсолютно гладкий.
Розміри
капів сильно відрізняються: від наростів з волоських горіх до воістину гігантських утворень. Найбільший із задокументованих капів на території колишнього СРСР було виявлено на березі плосколистій, що виросла на Сахаліні. Його висота становила 1,4 м, а довжина кола 10,8 м. Розміри капів залежать від розташування на стовбурі та породи дерева. Найбільшими традиційно вважаються прикореневі капи, але їх видобуток перетворюється на непросте завдання і неможливий без спила дерева. Великі капи, вагою 300 кг і більше, частіше можна зустріти на волоському горіху, березі пухнастій, монгольському дубі. Зростають вони в 3-4 рази повільніше за сувель і трапляються дуже рідко.
Текстура
Капова деревина має характерну текстуру, завдяки якій її досить просто відрізнити від сувеля. На каповому зрізі сплячі бруньки ніби загорнуті в численні верстви деревних волокон. Такі вузлики чимось схожі на фактуру «пташиного ока», але в капі вони не розподілені настільки рівномірно. Тут все хаотично: нирки зливаються між собою, проникають одна в одну, на одних ділянках відсутні, а на інших накопичуються дуже щільно. Все це створює складні мереживні абстракції, що чимось нагадують візерунок малахіту.
Пташине око (свіль клена) та текстура капа
Чим більше сплячих бруньок, тим складніший і багатший малюнок деревини. У великих капах нирок менше, тому їхня текстура ближче до сувелів.
Біологічна роль капів
І капи, і сувель часто називають хворобою. Така позиція не зовсім наукова, але й однозначно помилковою її назвати не можна, як мінімум тому, що біологічна роль наростів досі не зрозуміла. Із цього приводу існують різні гіпотези. Наприклад, кап розглядають як резервний запас нирок, з якого може регенеруватися дерево, наприклад, у разі посухи або часткової втрати крони. Також є думка, що нарости підвищують механічну міцність стовбура, захищають його від пошкоджень або перешкоджають попаданню всередину хвороботворних агентів. Припущень багато, і всі вони різною мірою переконливі. Проте більшість дендрологів сходяться на тому, що здатність дерев до капоутворення немає чіткої функції — це свого роду побічний ефект еволюції, який колись мав важливіше, ніж зараз.
Сувель
Сувель - це нарости без сплячих бруньок. Іноді такі освіти називають "сувельвал" або просто "свіль". На відміну від капа структура сувеля немає деревних вузликів, а всю красу фактури тут створюють хаотично переплетені судини. З таких деформованих волокон на стволі утворюється наплив у формі кулі або краплі. Росте він у три-чотири рази швидше за капа і зустрічається на деревах набагато частіше.
Як виглядає сувель
Відрізнити сувель від капа досить легко. З нього не пробиваються ні дрібні гілочки, ні нирки. Під потужним шаром кори поверхня абсолютно гладка без конічних опуклостей, як у капа. Усю красу текстури тут формує хаотична звільнення з переплетених волокон. Вона не просто йде легкими хвилями, як у деяких породах дерев, а збивається у щільні складки, пучки, джгути. Вся краса малюнка посилюється завдяки особливому відливу, що нагадує мармур, перламутр або муаровий візерунок. У капа таких виражених переливів немає.
Сувель сильніше змінює зовнішній вигляд після оздоблення. Наприклад, при глибокому просоченні безбарвними маслами і ретельному поліруванні деревина набуває особливої «кісткової» текстури. Через це сувель іноді навіть називають деревною кісткою. У деяких породах після обробки свілювати прожилки буквально наскрізь проглядаються через структуру матеріалу. Цей ефект дуже цінують ножові майстри: найчастіше вони роблять ручки для ножів із сувеля берези, волоського горіха, ясеня.
Щільність сувеля нижча, ніж у капа. У цьому вона значно перевищує твердість стовбурової деревини. Обробка сувеля берези та інших порід потребує певних навичок, оскільки, як і кап, це не найподатливіший матеріал. Але незважаючи на всі труднощі працювати з ним, ні з чим незрівнянне задоволення. Сувель завжди із загадкою: неможливо передбачити яку дивовижну красу малюнок оголитися після чергового проходу різця.
Де знайти цінні нарости
Капи і сувелі зустрічаються на всіх породах, але більшою мірою до їхнього утворення схильні листяні дерева. У наших широтах такі нарости найчастіше зустрічаються на березі, причому всіх її видах. Схильними до капоутворення також вважаються клен, горобина, волоський горіх, ясен, граб, дуб, в'яз. Але, повторимося, це не означає, що на інших листяних деревах їх не буває.
У хвойних порід здатність до утворення наростів значно нижча. З більшою ймовірністю їх можна зустріти на ялині європейської, сибірської модрини та деяких інших хвойних породах. Соснова сувель поступається за красою наростам листяних дерев, а ось мороки із заготівлею та обробкою тут набагато більше, через високий вміст смол та схильність до розтріскування.
Вирушати шукати капи краще з квітня до травня. По-перше, в цей час ліс ще не вкрився зеленню і добре проглядається на нарости. По-друге, саме в цей період у деревах починається активний рух соку, завдяки чому кора зі спиляного наросту знімається набагато легше. Це актуально в першу чергу для капів, які, як ми вже з'ясували, відрізняються конічними опуклостями, що ускладнюють знімання потужної кори.
Але заготівля капів навесні передбачає деякі складнощі. Насамперед у цей час деревина сильно насичена вологою і пиляти її важче. По-друге, кап або сувель з надмірною вологістю можуть піднести багато «сюрпризів» у процесі сушіння: від сильного заплеснення до складних наскрізних розтріскування, які безнадійно зіпсують цінний матеріал. З цієї причини багато майстрів вважають за краще вирушати на пошук капів у вересні-жовтні, коли інтенсивність руху соку в деревах знижується.
Капи і сувелі частіше зустрічаються у листяних лісах. Причому лісники відзначають деяку закономірність: більша можливість знайти деревні нарости в районах з рідкісним підліском, і особливо тих, які затоплюються ранньою весною.
Тим, хто налаштований серйозно, краще завести знайомство з лісниками та домовитись про постачання матеріалу. Тут слід розуміти наступне. За мірками промислової деревообробки капи та сувелі розцінюються як шлюб. З них не роблять погонаж, а лінія для виготовлення, наприклад того ж шпону, є далеко не на всіх підприємствах. Також капи не використовують як дрова — вони не податливі в обробці і більше тліють, ніж горять. Звичайно, швидше за все лісник розуміє, з чим він має справу. Але якщо людина сама не займається різьбленням або гострінням, вона навряд чи готуватиме і зберігатиме габаритні заготівлі. У результаті капам і сувелям в ході лісозаготівлі нерідко уготована доля звичайних відходів, тож домовитися про постачання на взаємовигідних умовах зазвичай нескладно.
Ще одна робоча схема – пошук наростів у відходах санітарних вирубок. Кронування дерев у дворах, скверах, уздовж доріг є систематичною процедурою більшості великих міст. Цим можна скористатися. Тим більше порозумітися з комунальниками часто куди простіше, ніж з тими ж лісниками. Оглянувши відхід і знайшовши цінний наріст, швидше за все ви без проблем домовитеся, щоб його відпилили прямо на місці.
Заготівля
З наростами на повалених деревах все відносно просто: їх спилюють разом із ділянкою стовбура, і вже будинки в спокійній обстановці вирішують, на що підуть заготовки і як раціональніше розкроїти масивну цурку. Але знайти повалене дерево з цінним наростом — це схоже на виграш у лотерею.
Куди частіше кап і сувель доводиться випилювати з дерева, що росте. Робити це бензопилою – дуже варварський метод. Та й прогулянки лісом з таким аксесуаром можуть викликати багато непорозуміння під час зустрічі з лісником.
Чим різати сувель та кап?
Найбільш делікатний і водночас ефективний метод - використання лучкової пилки. Окремо відзначимо важливість якісного полотна із правильним розлученням зубів. В іншому випадку пилка буде клинити і ув'язати в «капової деревині», що перетворить і без того непросте пиляння на вазі в даний випробування.
Другий інструмент, який не буде зайвим, — невелика сокирка: їм акуратно підрубують кору навколо наросту. На товстих стволах краще пиляти строго по дотичній. Це зменшує корисний розмір заготовки, але дозволяє уникнути безнадійного заклинювання полотна в процесі пиляння. На відносно тонких деревах лінію розпилу можна трохи поглибити у бік стовбура. Звичайно, закладати дугу краще в межах розумного, особливо, якщо ви все-таки взялися за бензопилу.
Сім потів зійшло, і бажаний кап нарешті спиляний. Тепер найважливіше! Потрібно закрити рану на дереві, щоб не дати йому загинути. Для замазування часто рекомендують використовувати садовий вар або звичайну глину. Це робочі методи, але недостатньо надійні (особливо глина). Краще замазувати місце спила олійною фарбою.
Як висушити кап без тріщин. Два способи
Хто працює з каповою деревиною, добре знають, що найскладніше при роботі з цим матеріалом — не знайти, і навіть не спиляти бажаний наріст, а правильно його висушити. Так щоб заготівля не виявилася безнадійно зіпсованою пліснявою, коробленням чи наскрізними тріщинами.
Про всяк випадок нагадаємо: з деревиною можна працювати тільки в сухому стані. Вологість заготівлі має сягати хоча б 15%, ще краще — 10-12%. Це важливо для будь-якого виду обробки: точення, різьблення, столярки. Сира деревина погано обробляється і майже гарантовано підносить «сюрпризи» у вигляді розтріскування, короблення і навіть запліснявання. Загалом дерево потрібно сушити, і кап чи сувель — не виняток.
Неважко здогадатися, що через аномальну структуру волокон сушіння деревних нарости істотно відрізняється від звичайних пиломатеріалів. Внутрішня напруга тут набагато сильніша, а характер їхнього прояву абсолютно непередбачуваний. Через це заготівлі часто йдуть глибокими тріщинами, а то й зовсім розколюються на частини.
Відразу скажемо, 100% працюючої схеми, яка допоможе уникнути прикрих наслідків сушіння, немає. Кожен кап чи сувель непередбачуваний. Плюс багато залежить від розмірів нарости, породи дерева, час спила. Тим не менш, ми зупинимося на двох найбільш ефективних способах, як висушити березовий та будь-який інший кап без тріщин.
Природне сушіння
Тут йдеться про стандартну атмосферну сушку, але зі своїми незначними особливостями. Загальний алгоритм дій приблизно такий.
- Місце спила (тильний бік капа чи сувеля) замазують імпровізованим герметиком. Це може бути олійна фарба або, наприклад, клей ПВА. Це потрібно для того, щоб уповільнити прискорений вихід вологи через торець. Швидке висихання призводить до різкого дисбалансу внутрішньої напруги і збільшує ризик тріщин. Таким чином, у випадку з атмосферним сушінням жертвують часом на користь стабільності деревини.
- Місце, де сохне заготівля, має добре продуватися. Одночасно з цим потрібно забезпечити захист від прямих сонячних променів та впливу вологи. Плюс не повинно бути вогкості. З весни до осені такі умови найпростіше забезпечити на вулиці, зробивши для сушіння імпровізований стелаж із захисним настилом. Це особливо актуально, якщо багато заготовок.
- Під кожну заготовку краще підкласти дві квадратні рейки-проставки, щоб повітряні потоки змогли обдувати її з усіх боків. А ось на період зими капи і сувелі все ж таки краще переносити в закрите приміщення.
Атмосферне сушіння - процес нешвидкий. І це його основний недолік. На висихання заготівлі середнього розміру до 15-17% йде приблизно рік. При цьому протягом усього періоду сушіння слід уважно стежити, щоб на деревині не з'являлося осередків біологічної активності. Запобігти цій проблемі допомагає своєчасне антисептування, про яке ми докладно розповідали в окремій статті. Але після такої обробки зі зрозумілих причин краще не використовувати капи для виготовлення ложок, страв, дощок та іншого посуду.
Прискорене сушіння
Тут ми підійшли до питання, навіщо варити сувель. Виварювання в сольовому розчині - один із способів, який допомагає швидко вивести вологу з дерев'яної заготовки, звівши до мінімуму ймовірність її розтріскування. Тобто це своєрідна технологія стабілізації. Тепер про те, як варити кап та сувель. Але почнемо трохи здалеку. Ще в 2005 році користувач одного зі збройових форумів під ніком Serjant поділився своїм способом прискореного сушіння сувеля. Сам метод виявився настільки вдалим, що досі в різних варіаціях його переказують по всьому інтернету, а старожили так і називають його «сушіння за методом Сержанта». Максимально коротко переказуємо його суть:
- Цілу заготовку укладаю в ємність і заливають водою так, щоб вона покривала дерев'янку на 2-3 см. Наріст бажано попередньо очистити від кори для кращого проникнення сольового розчину.
- У воду додають сіль із розрахунку 2 столові ложки (з гіркою) на один літр.
- У класичній версії автор пропонує також додати у воду тирси смолистих порід. Цього можна не робити. Відвар з тирсою дійсно надає заготівлі приємного охристого відтінку, але тільки зверху. Усередині текстура залишається звичайною.
- Місткість ставлять на вогонь і варять кап на повільному вогні 6-8 годин , періодично підливаючи воду і додаючи сіль.
- Після варіння заготовку просушують один-два дні. Не потрібно використовувати жодних обгортань у газети. Дотримуйтесь стандартних правил атмосферного сушіння про які йшлося вище: використовуйте рейки-проставки, сховайте заготовку від сонця, забезпечте природне обдування.
- Цикл варіння-сушіння повторюють 2-4 рази , залежно від розмірів заготівлі. Сумарно виварювання повинне займати не менше 12 годин.
- Після останнього варіння заготовку сушать протягом одного-двох тижнів.
Не можна сказати, що цей спосіб такий уже швидкий. Та й клопоту він вимагає чимало. Але така стабілізація — не рік-півтора атмосферного сушіння. Також із варінням можна менше переживати з приводу тріщин. Сіль ефективно витісняє не тільки вільну, а й пов'язану вологу, яка знаходиться у клітинах дерева. Таким чином забезпечується глибока, швидка і головне рівномірне просушування заготовки. Дерево стабілізується з мінімальним дисбалансом внутрішньої напруги, завдяки чому ризик утворення тріщин відчутно нижче.
Навіщо потрібен березовий кап і сувель. Особливості обробки
Різьблення по сувелю і капу сильно відрізняється від роботи зі звичайною деревиною. Тут потрібні особливі навички та розуміння цього нестандартного матеріалу. Звичний богородський ніж чи різчицький одвірок вже мало чим допоможуть. Висока щільність та хаотичне розташування волокон ускладнюють обробку ручним інструментом. Перед цим матеріалом пасують навіть гострі стамески. Тому обробку деревних нарости сьогодні частіше проводять з використанням електричного інструменту. Опрацювання дрібних деталей у виробах та інших декоративних виробах роблять дремелем, з різними коронками, невеликими дисками, борфрезами.
Що можна зробити з капа та сувелі
Деревні нарости широко застосовують у декоративному та прикладному мистецтві. Існує навіть окремий напрямок художнього промислу – коренепластика. З капа і сувеля роблять витончені скриньки, сигаретниці, біжутерію та багато іншого. Той же капокорінь зазвичай вважається найкращим матеріалом для виготовлення курильних трубок.
У промисловій деревообробці капи використовують головним чином виготовлення шпону. Також їм інкрустують меблі: узголів'я ліжок, столи, буфети та інші предмети. Особливо цінують цей матеріал зброярі: кап та сувель – найкращий матеріал для ножових накладок та рушничних лож.
Готельний напрямок капової обробки - створення посуду та токарних виробів. Точення особливим чином розкриває красу і так унікальної структури цього матеріалу.
Чаші, тарілки, страви та інші токарні вироби виглядають як повноправні витвори мистецтва, дизайнером яких виступила природа, а скульптором – людина.
З деревних наростей виготовляють і традиційний посуд. Наприклад, знаменита культя - фінська чаша, що супроводжує жителів півночі все життя і є своєрідним оберегом - вирізається з капа берези.
На окрему згадку заслуговують обробні дошки: вони настільки неповторні у своїй красі, що поки не використовуються як начиння, служать самодостатнім дизайнерським декором.
Джерело: https://woodschool.com.ua/kap-i-suvel.html
Рекомендовані товари

Доставка і оплата
Доставка і оплата
Доставка Новою Поштою
Швидкість доставки в будь-яке відділення Нової пошти в Україні фіксується оператором, але зазвичай не перевищує 1-3 календарних днів.
Готівкою
Оплата готівкою при отриманні товару.
Післяплатою на Новій Пошті (при собі необхідно мати паспорт або водійське посвідчення).
Visa и MasterCard
Оплата замовлення на карту Приват Банку.
Доставка товару можлива тільки після підтвердження платежу.