Ексклюзивні ножі ручної роботи № 1 в Україні
Щоденно, 24/7
Без вихiдних
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)

СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)

Загальна довжина клинка mm: 278±05 мм
Матеріал леза Клинок - Сталь марки ДІ103-МП (Р12М3К5Ф2-МП) - швидкорізальна порошкова сталь від українського підприємства Дніпроспецсталь (м. Запоріжжя) в ламінаті з нержавіючого дамаску 
Твердість клинка (метал): Загартованість - 64 HRC
Матеріал руків'я: Ріг буйвола, латунь, g10, стабілізований зуб мамонта, стабілізований морений граб, стабілізований сувіль ясеня, мозаїчна темлячна трубка і пін. Темляк зі шкіряного шнура 3мм, бусини зі стабілізованого сувеля ясеня
Довжина леза 140±05 мм
  • Наявність: Під замовлення
25000.00 грн.

Доступні варіанти

Замовити в 1 клік
Ми передзвонимо Вам і уточнимо деталі
Піхви

Опис

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Назва ножа: СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
Тип ножа: Фіксований клинок
Бренд: Студія "Ножі ручної роботи Павла Гончаренка"


Матеріал леза: Клинок - Сталь марки ДІ103-МП (Р12М3К5Ф2-МП) - швидкорізальна порошкова сталь від українського підприємства Дніпроспецсталь (м. Запоріжжя) в обкладках з нержавіючого дамаску 
Сталевий лист: Ціліснолитий, кований, монтаж руків'я всадний на епоксидний клей
Кут заточення леза: Загострений на 36 градусів
Спуски: Прямі
Зведення:  0.2 мм
Твердість леза:  64 HRC
Загальна довжина: 275 мм
Довжина леза: 140 мм
Ширина леза: 32 мм
Товщина леза: 4.0 мм
Довжина руків'я: 135 мм
Товщина руків'я: 32 мм
Шліфування леза: Фініш клинка - полірування в люстерко
Матеріал больстера (гарда) та тильника: Латунь
Матеріал руків'я: Ріг буйвола, латунь, g10, стабілізований зуб мамонта, стабілізований морений граб, стабілізований сувіль ясеня, мозаїчна темлячна трубка і пін. Темляк зі шкіряного шнура 3мм, бусини зі стабілізованого сувеля ясеня
Колір руків'я: Сіро-золотистий
Просочення руків'я: Є
Покриття руків'я: Є
Отвір для шнурка (під темляк): Є
Темляк: Темляк зі шкіряного шнура 3мм, бусини зі стабілізованого сувеля ясеня
Піхви: Кап клена тонований, ручне різьблення по дереву, італійська натуральна теляча шкіра чепрак рослинного дублення, оброблена апретурою для захисту від води та просякнута захисними розчинами, прошита вощеною ниткою. Ручне тиснення фактури. Підвіс вільний, з'ємний, вставка - золотистий пустельний скорпіон в акрилі.

Модель: СКОРПІОН ІІ ексклюзивний ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, замовити купити в Україні (Сталь - ДІ103МП™ в ламінаті з нержавіючої сталі n690через три слої латуні 64 HRC)
Номер моделі: 125
Країна народження: Україна
Ремісник: Майстер Павло Гончаренко, м. Іванків, Україна ("Ножі ручної роботи Павла Гончаренка")
Найкраще використання: Полювання, рибальство, туризм, домашнє господарство, поділ тушки, нарізка
Стан ножа: Новий
Ціна: Вказана разом з піхвами.

 


Заточений ніж – не є холодною зброєю.


Наші ножі дуже гострі, тому відкривайте та використовуйте дуже обережно. Ми не несемо відповідальності за травми, пов'язані з використанням наших ножів.
Наша продукція призначена для легального використання лише відповідальними покупцями. Ми не продаватимемо наші продукти особам молодше 18 років.


Наявність регулярно змінюється, при підтвердженні Вашого замовлення ми повідомимо про наявність або термін готовності товару. Виріб може трохи відрізнятися від представленого на фото.


Сталь ДІ103-МП (Р12М3К5Ф2-МП). Склад та властивості.

 

 

Склад стали ДІ103-МП (Р12М3К5Ф2-МП), %
C Cr Mn Mo Ni P Si S V інше
1-1.15 3.8-4.3 0.5 2.5-3 0.4 0.03 0.6 0.03 1.8-2.3 12(W)
5.5(Co)
 

ВЛАСТИВОСТІ ЕЛЕМЕНТІВ СТАЛИ:

Вуглець (C, Carbon): покращує утримання кромки та підвищує в'язкість; збільшує твердість та опір зносу; зменшує пластичність; у високих значеннях знижує корозійну стійкість.
Хром (Cr, Chromium): підвищує твердість, опір розтягуванню та щільність; підвищують стійкість до корозії (>11% робить сплав нержавіючим).
Марганець (Mn, Manganese) : підвищує прожарюваність, зносостійкість і в'язкість; використовується як розкислювач та дегазатор для видалення кисню при плавленні металу; у великих % збільшує твердість та крихкість.
Молібден (Mo, Molybdenum) : збільшує твердість, міцність, прожарювання і щільність; покращує оброблюваність та стійкість до корозії.
Нікель (Ni, Nickel): додає ударну в'язкість; покращує корозійну стійкість; зменшує твердість.
Фосфор (P, Phosphorus): вважається шкідливою домішкою. Розчиняється у ферриті, за рахунок цього підвищується міцність, але знижується пластичність та ударна в'язкість із збільшенням схильності сталі до крихкості. У низьколегованих сталях з вуглецем близько 0.1% фосфор підвищує міцність та опір атмосферної корозії. Вважається шкідливою домішкою.
Кремній (Si, Silicon) : збільшує міцність; використовується як розкислювач та дегазатор для видалення кисню при плавленні металу.
Сірка (S, Sulfur): зазвичай вважається шкідливою домішкою, що впливає на пластичність, ударну в'язкість, зварюваність, корозійні властивості, якість поверхні сталі і т.д. Шкідливий вплив сірки зменшує присутність у сталі марганцю. Вміст сірки в якісних сталях не перевищує 0.02-0.03%.
Ванадій (V, Vanadium): збільшує міцність, зносостійкість, підвищує щільність та в'язкість; збільшує корозійну стійкість, збільшуючи оксидну плівку; карбідні включення ванадію дуже тверді.
Вольфрам (W, Tungsten): додає міцності, в'язкості та покращує прожарювання; зберігає твердість за високих температур.
Кобальт (Co, Cobalt): збільшує міцність та твердість, дозволяє загартування при більш високих температурах; посилює ефекти інших елементів у складних сталях.
Ніобій (Nb, Niobium) : обмежує зростання карбідів; обмежує оброблюваність; створює найтвердіші карбіди.
Азот (N, Nitrogen) : використовується замість вуглецю в сталевій матриці (атоми азоту функціонують аналогічно атомам вуглецю, але мають переваги в корозійній стійкості).

ZAT (Дніпро, Україна)
http://www.zat24.com/

Буйвол – цар пустелі і джунглів

Кожен опис буйвола – африканського або азійського – слід починати зі слів «величезний грізний дикий бик». Але в класифікацію входить кілька видів, і вони різняться не тільки зовнішністю. Дивлячись на фотографії парнокопитних, здається, що краще не наближатися до них навіть на крок. Однак багато народів не тільки успішно приручили деякі види биків, а й прекрасно уживаються з дикими.

 

Африканський буйвол

Чорний цар пустелі, здатний протистояти хижим кішкам і в більшості випадків їх перемагає. Опис буйвола вселяє виправдані побоювання: дорослі особини виростають до 1,8 м у висоту і 3,5 в довжину. Вага дорослого самця може досягати 1000 кг. Голова знаходиться на рівні нижче холки, тому у тварин завжди такий грізний вигляд. У боях буйволам допомагає їх основна зброя – шлемовідние роги.

Увага! Чисельність парнокопитних помітно скоротилася з приходом людини на дикі перш землі. Зараз Африканський вид охороняється людьми, щоб уникнути остаточного винищення. Полювати дозволяється строго в сезон і в обмежений час.

  1. Живлення. Тварини пасуться разом, отари не розбрідається занадто широко. Їдять траву та іншу зелень, але завжди тримаються поблизу від водойм. Пасе череду – сигнал людям про близькість води.
  2. Розмноження. Навесні між самцями розгортаються запеклі бої – це шлюбний період. Молодняку ​​і занадто старим особинам дуже рідко вдається відвоювати своє право, настільки нещадні супротивники. Потомство з’являється через 11 місяців. В 2 місяці телята починають годуватися травою.
    Африканський буйвол
  3. Тривалість життя. Живе близько 20 років. Стадо завжди захищає своїх, тому хижакам рідко вдається захопити бика. Один на одного копитні не нападають, виняток лише шлюбний сезон.

Азіатський буйвол

Індійський побратим короля пустелі не поступається йому в розмірах. 2 м у висоту і 3 в довжину, двометрові загнуті вгору роги – Азіатські так само наводять страх на інших представників фауни. Однак людина ризикнув приручити цих парнокопитних.

Увага! Вид знаходиться на межі вимирання – людина заселяє все більше земель, поступово витісняючи биків. Полювання дозволене тільки в Австралії, на територіях Південно-Східної Азії і Індії буйвол занесений до Червоної Книги, а різновид Тамарау вважається майже втраченої – побачити цього бика можна на фото або в заповідній зоні.

  1. Живлення. Стадо проводить весь час у прибережних територій. Їдять бики не тільки звичайну траву, їдять і водну рослинність. Жаркий клімат змушує тварин буквально проводити в воді весь день, харчуються прохолодним вранці або ввечері.
  2. Розмноження. Індійські види не дотримуються чіткого розпорядку шлюбних періодів. Теля з’являється через 11 місяців і до 9 місяців харчується молоком, при цьому щипаючи траву з 2 міс. віку.
  3. Тривалість життя. Так само як і інші види, Індійські буйволи живуть до 20 років. Здолати Азіатського бика непросто, адже стадо застосовує хитру тактику вичікування і ловить ворога на свій слід.

Азіатський буйвол

Цікаві факти

  • Опис буйволів не обмежується страхітливо величезними особинами, існують і міні-бики. Азіатські парнокопитні діляться на кілька карликових видів: схожі на антилоп тамарау – 300 кг, гірські і рівнинні аноа – 150 кг.
  • Дикі буйволи втрачають у своїй чисельності не тільки в зв’язку з винищенням. Одомашнені бики спаровуються з дикими самками і «псують» чисту кров останніх.
  • Єдиний ворог, проти якого безпорадний гігантський буйвіл, здатний розірвати тигра, – комаха. Кліщі та інші шкідники зариваються в шерсть биків і навіть відкладають в ній яйця. Справитися з цією напастю парнокопитним допомагають птиці – вони безстрашно сідають прямо на спину гігантам і викльовують комах.
  • Деякі народи вживають молоко і м’ясо буйвола. Сир Моцарелла має в основі своїй рецептури саме жирне молоко буйволиць.

буйвол і птиці

  • Карликові бики живуть довше за своїх високорослих побратимів. Середня тривалість життя сягає 30 років.
  • Поранений буйвол б’ється до кінця і в основному перемагає.

Дикий бик по праву вважається королем диких африканських і азіатських земель. Опис буйвола зводиться до готовності битися до останнього подиху і завжди захищати членів стада ціною свого життя.


МАТЕРІАЛ РУКІВ'Я - ЗУБ МАМОНТА

Зуб мамонта - це рідкісна сировина, що застосовується для виготовлення декоративних предметів, наприклад, рукоятей ножів, накладок на ручки пістолетів, ювелірних прикрас. Це унікальний природний елемент, добути який вдається нечасто, тому його вартість є досить високою.

Сьогодні зуб мамонта після певної обробки (стабілізації) широко застосовується майстрами кнайфмейкерами. Стабілізація – це процес полімеризації матеріалу під вакуумом з використанням жиророзчинних барвників або без них, при цьому матеріал просочується полімерними речовинами наскрізь.

МАТЕРІАЛ РУКОЯТИ ЗУБ МАМОНТУ

Зуб мамонта – виробний матеріал тваринного походження. Його винятковою особливістю є той факт, що його джерелом є вимерлі звірі – мамонти. Палеонтологами було встановлено, що вони жили на Землі близько 10 тисячоліть тому, і їхня кількість була дуже велика. Зуби у мамонтів були не постійними і змінювалися приблизно чотири рази протягом життя. Зуби, що випали, які сучасні вчені знаходять під час розкопок, і стають основою для декоративних елементів, серед яких є і рукояті ножів.

Через тривале перебування в грунті матеріал набув дуже нестабільної структури – емаль отримала кам'яну твердість, а дентин, навпаки, став пухким. Але сучасні технології стабілізації матеріалів допомогли перетворити зуби мамонта на чудову основу для створення розкішних рукояток ножів. Полімерний композит забезпечує виробам стійкість до корозії та вологи, а природна основа дає унікальну текстуру та вигадливий візерунок.

Особливості матеріалу

Для створення різноманітних виробів використовують корінні зуби мамонта. Зовні вони схожі на зуби слона, проте набагато більше мають інший відтінок. З урахуванням історичної цінності та рідкості бивень мамонта цінується особливо високо, оскільки ця тварина вимерла задовго до нашої ери. Бивні доісторичних гігантів можна зустріти не тільки в палеонтологічних музеях, а й на прилавках ювелірних магазинів, їх застосовують для прикраси інтер'єру, використовують для створення різноманітних декоративних елементів - зрозуміло, не в первозданному вигляді, а в обробленому.

Вік матеріалу, за даними вчених, становить 10-40 тисяч років. Як жили мамонти, сьогодні вивчено не до кінця. Проте знайдені вченими останки цих гігантів, їхні кістки, зуби, навіть цілі туші дозволили вченим серйозно просунутися у цій галузі досліджень. Наявні дані дозволили дізнатися, який був у ссавців зовнішній вигляд, чим вони харчувалися, в яких кліматичних умовах жили, які мали особливості поведінки (наприклад, вели вони стадне або одиночне існування).

Мамонт харчувався практично тим самим, чим і сучасний слон: його раціон складала рослинна їжа. У світі тварина могла б харчуватися хвойними рослинами. Вони воліли грубий корм, який легко пережовували своїми сильними щелепами і зубами, схожими на великі пластини. Цікавою особливістю організму мамонта було те, що в міру зношування старого зуба виростав новий, який зміщував колишній і займав його місце. Таким чином, тварина могла змінити зуби кілька разів за життя. Цілком усі зуби змінювалися приблизно в десятирічний проміжок, а середня тривалість життя мамонта була 40 років. Інакше кажучи, одна тварина могла пережити в середньому чотири повні зміни корінних зубів. Саме завдяки цій особливості люди часто знаходять окремі зношені мамонтові зуби, але не зустрічають інших його слідів.

Зовнішній вигляд

Якщо розглянути зуб мамонта, то можна побачити неоднорідну поверхню з ребристими краями. Кістка, емаль та м'яка тканина в даному випадку чергуються. Матеріал має досить складну структуру:

Основою його є дентин.
Шар дентину покритий захисною емаллю.
Варто відзначити, що у мамонта було всього 4 корінні зуби та 2 бивні, які виступали назовні і служили в основному для самооборони.

Після спеціальної обробки корінний зуб можна використовуватиме виготовлення різноманітних прикрас виробів. Щільність матеріалу дуже висока і нагадує камінь. Для того, щоб обробити такий виріб, майстру потрібно витратити чимало сил і часу.

Стабілізація сировини

Щоб зуб та бивень у процесі використання та виготовлення з нього виробу не зруйнувався, застосовують технологію стабілізації. Це відповідальний етап обробки, у якому застосовуються такі технології:

Поліконденсація.
Вакуумна обробка.
Нанесення спеціальних барвників.

Всі порожнечі зуба наповнюються полімерною речовиною, за рахунок якої основа набуває надійного захисту від кліматичних впливів. Такий виріб не деформується, на ньому не з'являються тріщини, він стає здатним витримувати високу температуру. Зовнішній вигляд матеріалу також змінюється, стає більш привабливим та неповторним.
 


До появи цієї технології зуби і кістки мамонта для виготовлення сувенірів використовувалися рідко, тому що не мали достатньої міцності через велику кількість тріщин і розшарування всередині. Крім цього, високу твердість має зубна емаль, яка при обробці швидко призводить до непридатності пили. Стабілізований виріб набагато простіше піддавати подальшій обробці. Зуб мамонта став особливо популярним при виготовленні рукояток ножів. Він виглядає незвичайно, привабливо, а якщо додати барвник, можна створити унікальний візерунок, здатний надати навіть такій рідкісній речі особливої ​​індивідуальності.


Сувель ясена. Стабілізація деревини

Сувель ясена. Стабілізація деревини  - спосіб обробки, в результаті якого дереву надають більш високу міцність та покращують його декоративні якості, зберігши при цьому природний малюнок. Тобто. Стабілізована деревина поєднує в собі переваги синтетичних матеріалів з природною красою. В ході стабілізації дерев'яна заготівля просочується наскрізь, утворюючи полімерний моноліт, що надійно зв'язує деревні компоненти і мінімізуючи шкідливі фактори, що впливають на організм людини (з переліком шкідливих факторів, з якими доводиться стикатися при виготовленні та експлуатації виробів з деревини, можна ознайомитися.  ТУТ). Стабілізована деревина має відмінні механічні властивості при обробці - не має перепадів у щільності по тілу заготовки (що дозволяє більш точно виробляти свердління та розпил), шліфується не забиваючи шкірку, полірується в дзеркало. При цьому зовнішній вигляд і тактильні відчуття залишаються притаманними звичайній деревині.

По повз вигадливого візерунка на поверхні виробу, стабілізована деревина дає низку незаперечних плюсів перед традиційними матеріалами:
• Високу щільність;
• Твердість;
• Стійкість до зміни температури та вологості навколишнього середовища;
• Несприйнятливість до ультрафіолетового випромінювання;
• Здатність витримувати короткочасне нагрівання відкритим полум'ям, не втрачаючи своїх якісних характеристик та не деформуючись;
• Непроникність для різних рідин, у тому числі й олій;
• Стійкість до розчинників органічного походження;
• Чудові декоративні властивості – стабілізована деревина добре піддається обробці ручним та механічним способом (не забиває наждачну стрічку).

Кап і сувель - це нарости на стовбурах дерев у вигляді характерних округлих напливів. Здобути таку заготівлю - мрія для кожного, хто працює з деревиною, і ось чому. Волокна в таких наростах мають особливу деформовану структуру: їх звивисте і безладне зростання створює неповторну текстуру, яку називають свиллю. Але це не та свиливість, властива, наприклад, клену. У нарости вона дуже плутана і має ряд особливостей, завдяки яким виходить ні з чим незрівнянна дерев'яна текстура. Своїм малюнком та характерним відливом вона нагадує мармур, перламутр чи муаровий візерунок. Такий матеріал – справжній скарб для всіх, хто працює з деревом.

 

Кап і сувель мають схожу природу, але це не те саме. Вони відрізняються структурою, фактурним візерунком, особливостями формування та рядом інших моментів, які ми зібрали у цій таблиці.

Березовый сувель и кап отличия

Тепер про все це — докладніше.

1

Кап

У народі кап називають «відьомий віник». У ньому дійсно є щось відразливе, але тільки якщо не знати, яке диво природа приховала під потужним шаром кори.

Чем отличается кап от сувеля

Як виглядає кап

Розташування дереві
На відміну від сувеля капи зустрічаються рідко. Зазвичай вони виникають на стовбурах дерев або у прикореневій частині. Набагато рідше формуються на гілках. Прикореневі нарости (капокорінь) мають сплощену форму, тоді як стовбурові або комлеві більше нагадують кулю, частіше асиметричного вигляду. Як правило, капи розташовуються з одного боку стовбура як характерного напливу; рідше зустрічаються нарости, що охоплюють дерево по всьому колу. Трапляються як поодинокі екземпляри, так і цілі капові колонії, що покривають стовбур дерева невеликими групами.

Формування та структура
Принципова відмінність капа від сувеля у структурі. Якщо подивитися на кап у розрізі, він буде наповнений невеликими дерев'яними вузликами - це звані нирки. Тоді як сувель — це просто деформовані та хаотично переплетені річні кільця. Таким чином каповий наріст представляє свого роду резервний пучок нирок, що не розкрилися, створений природою про запас. Навіщо? Щодо цього у дендрологів немає єдиної думки.

Ручки для ножей из капа

Під потужним шаром кори кап і сувель практично не відрізняються один від одного. Єдине, що може видати кап – невеликі зелені гілочки, що ростуть на його поверхні. Це частина тих самих сплячих нирок, які тільки з якоїсь причини активізувалися. Без кори різниця між капом та сувелем стає очевидною. Поверхня капа вкрита конусоподібними опуклостями, тоді як сувель абсолютно гладкий.

Розміри
капів сильно відрізняються: від наростів з волоських горіх до воістину гігантських утворень. Найбільший із задокументованих капів на території колишнього СРСР було виявлено на березі плосколистій, що виросла на Сахаліні. Його висота становила 1,4 м, а довжина кола 10,8 м. Розміри капів залежать від розташування на стовбурі та породи дерева. Найбільшими традиційно вважаються прикореневі капи, але їх видобуток перетворюється на непросте завдання і неможливий без спила дерева. Великі капи, вагою 300 кг і більше, частіше можна зустріти на волоському горіху, березі пухнастій, монгольському дубі. Зростають вони в 3-4 рази повільніше за сувель і трапляються дуже рідко.

Текстура
Капова деревина має характерну текстуру, завдяки якій її досить просто відрізнити від сувеля. На каповому зрізі сплячі бруньки ніби загорнуті в численні верстви деревних волокон. Такі вузлики чимось схожі на фактуру «пташиного ока», але в капі вони не розподілені настільки рівномірно. Тут все хаотично: нирки зливаються між собою, проникають одна в одну, на одних ділянках відсутні, а на інших накопичуються дуже щільно. Все це створює складні мереживні абстракції, що чимось нагадують візерунок малахіту.

Древесина птичий глаз и кап

Пташине око (свіль клена) та текстура капа

Чим більше сплячих бруньок, тим складніший і багатший малюнок деревини. У великих капах нирок менше, тому їхня текстура ближче до сувелів.

Біологічна роль капів
І капи, і сувель часто називають хворобою. Така позиція не зовсім наукова, але й однозначно помилковою її назвати не можна, як мінімум тому, що біологічна роль наростів досі не зрозуміла. Із цього приводу існують різні гіпотези. Наприклад, кап розглядають як резервний запас нирок, з якого може регенеруватися дерево, наприклад, у разі посухи або часткової втрати крони. Також є думка, що нарости підвищують механічну міцність стовбура, захищають його від пошкоджень або перешкоджають попаданню всередину хвороботворних агентів. Припущень багато, і всі вони різною мірою переконливі. Проте більшість дендрологів сходяться на тому, що здатність дерев до капоутворення немає чіткої функції — це свого роду побічний ефект еволюції, який колись мав важливіше, ніж зараз.

2

Сувель

Сувель - це нарости без сплячих бруньок. Іноді такі освіти називають "сувельвал" або просто "свіль". На відміну від капа структура сувеля немає деревних вузликів, а всю красу фактури тут створюють хаотично переплетені судини. З таких деформованих волокон на стволі утворюється наплив у формі кулі або краплі. Росте він у три-чотири рази швидше за капа і зустрічається на деревах набагато частіше.

Березовый сувель как выглядит

Як виглядає сувель

Відрізнити сувель від капа досить легко. З нього не пробиваються ні дрібні гілочки, ні нирки. Під потужним шаром кори поверхня абсолютно гладка без конічних опуклостей, як у капа. Усю красу текстури тут формує хаотична звільнення з переплетених волокон. Вона не просто йде легкими хвилями, як у деяких породах дерев, а збивається у щільні складки, пучки, джгути. Вся краса малюнка посилюється завдяки особливому відливу, що нагадує мармур, перламутр або муаровий візерунок. У капа таких виражених переливів немає.

Сувель сильніше змінює зовнішній вигляд після оздоблення. Наприклад, при глибокому просоченні безбарвними маслами і ретельному поліруванні деревина набуває особливої ​​«кісткової» текстури. Через це сувель іноді навіть називають деревною кісткою. У деяких породах після обробки свілювати прожилки буквально наскрізь проглядаються через структуру матеріалу. Цей ефект дуже цінують ножові майстри: найчастіше вони роблять ручки для ножів із сувеля берези, волоського горіха, ясеня.

Ручки для ножей из сувеля

Щільність сувеля нижча, ніж у капа. У цьому вона значно перевищує твердість стовбурової деревини. Обробка сувеля берези та інших порід потребує певних навичок, оскільки, як і кап, це не найподатливіший матеріал. Але незважаючи на всі труднощі працювати з ним, ні з чим незрівнянне задоволення. Сувель завжди із загадкою: неможливо передбачити яку дивовижну красу малюнок оголитися після чергового проходу різця.

3

Де знайти цінні нарости

Капи і сувелі зустрічаються на всіх породах, але більшою мірою до їхнього утворення схильні листяні дерева. У наших широтах такі нарости найчастіше зустрічаються на березі, причому всіх її видах. Схильними до капоутворення також вважаються клен, горобина, волоський горіх, ясен, граб, дуб, в'яз. Але, повторимося, це не означає, що на інших листяних деревах їх не буває.

У хвойних порід здатність до утворення наростів значно нижча. З більшою ймовірністю їх можна зустріти на ялині європейської, сибірської модрини та деяких інших хвойних породах. Соснова сувель поступається за красою наростам листяних дерев, а ось мороки із заготівлею та обробкою тут набагато більше, через високий вміст смол та схильність до розтріскування.

Вирушати шукати капи краще з квітня до травня. По-перше, в цей час ліс ще не вкрився зеленню і добре проглядається на нарости. По-друге, саме в цей період у деревах починається активний рух соку, завдяки чому кора зі спиляного наросту знімається набагато легше. Це актуально в першу чергу для капів, які, як ми вже з'ясували, відрізняються конічними опуклостями, що ускладнюють знімання потужної кори.

Сувель и березовый кап с пробившимися почками

Але заготівля капів навесні передбачає деякі складнощі. Насамперед у цей час деревина сильно насичена вологою і пиляти її важче. По-друге, кап або сувель з надмірною вологістю можуть піднести багато «сюрпризів» у процесі сушіння: від сильного заплеснення до складних наскрізних розтріскування, які безнадійно зіпсують цінний матеріал. З цієї причини багато майстрів вважають за краще вирушати на пошук капів у вересні-жовтні, коли інтенсивність руху соку в деревах знижується.

Капи і сувелі частіше зустрічаються у листяних лісах. Причому лісники відзначають деяку закономірність: більша можливість знайти деревні нарости в районах з рідкісним підліском, і особливо тих, які затоплюються ранньою весною.

Тим, хто налаштований серйозно, краще завести знайомство з лісниками та домовитись про постачання матеріалу. Тут слід розуміти наступне. За мірками промислової деревообробки капи та сувелі розцінюються як шлюб. З них не роблять погонаж, а лінія для виготовлення, наприклад того ж шпону, є далеко не на всіх підприємствах. Також капи не використовують як дрова — вони не податливі в обробці і більше тліють, ніж горять. Звичайно, швидше за все лісник розуміє, з чим він має справу. Але якщо людина сама не займається різьбленням або гострінням, вона навряд чи готуватиме і зберігатиме габаритні заготівлі. У результаті капам і сувелям в ході лісозаготівлі нерідко уготована доля звичайних відходів, тож домовитися про постачання на взаємовигідних умовах зазвичай нескладно.

Ще одна робоча схема – пошук наростів у відходах санітарних вирубок. Кронування дерев у дворах, скверах, уздовж доріг є систематичною процедурою більшості великих міст. Цим можна скористатися. Тим більше порозумітися з комунальниками часто куди простіше, ніж з тими ж лісниками. Оглянувши відхід і знайшовши цінний наріст, швидше за все ви без проблем домовитеся, щоб його відпилили прямо на місці.

4

Заготівля

З наростами на повалених деревах все відносно просто: їх спилюють разом із ділянкою стовбура, і вже будинки в спокійній обстановці вирішують, на що підуть заготовки і як раціональніше розкроїти масивну цурку. Але знайти повалене дерево з цінним наростом — це схоже на виграш у лотерею.

Чем резать сувель и кап

Куди частіше кап і сувель доводиться випилювати з дерева, що росте. Робити це бензопилою – дуже варварський метод. Та й прогулянки лісом з таким аксесуаром можуть викликати багато непорозуміння під час зустрічі з лісником.

Чим різати сувель та кап?

Найбільш делікатний і водночас ефективний метод - використання лучкової пилки. Окремо відзначимо важливість якісного полотна із правильним розлученням зубів. В іншому випадку пилка буде клинити і ув'язати в «капової деревині», що перетворить і без того непросте пиляння на вазі в даний випробування.

Другий інструмент, який не буде зайвим, — невелика сокирка: їм акуратно підрубують кору навколо наросту. На товстих стволах краще пиляти строго по дотичній. Це зменшує корисний розмір заготовки, але дозволяє уникнути безнадійного заклинювання полотна в процесі пиляння. На відносно тонких деревах лінію розпилу можна трохи поглибити у бік стовбура. Звичайно, закладати дугу краще в межах розумного, особливо, якщо ви все-таки взялися за бензопилу.

Как отпилить кап и сувель с дерева

Сім потів зійшло, і бажаний кап нарешті спиляний. Тепер найважливіше! Потрібно закрити рану на дереві, щоб не дати йому загинути. Для замазування часто рекомендують використовувати садовий вар або звичайну глину. Це робочі методи, але недостатньо надійні (особливо глина). Краще замазувати місце спила олійною фарбою.

5

Як висушити кап без тріщин. Два способи

Хто працює з каповою деревиною, добре знають, що найскладніше при роботі з цим матеріалом — не знайти, і навіть не спиляти бажаний наріст, а правильно його висушити. Так щоб заготівля не виявилася безнадійно зіпсованою пліснявою, коробленням чи наскрізними тріщинами.

Про всяк випадок нагадаємо: з деревиною можна працювати тільки в сухому стані. Вологість заготівлі має сягати хоча б 15%, ще краще — 10-12%. Це важливо для будь-якого виду обробки: точення, різьблення, столярки. Сира деревина погано обробляється і майже гарантовано підносить «сюрпризи» у вигляді розтріскування, короблення і навіть запліснявання. Загалом дерево потрібно сушити, і кап чи сувель — не виняток.

Неважко здогадатися, що через аномальну структуру волокон сушіння деревних нарости істотно відрізняється від звичайних пиломатеріалів. Внутрішня напруга тут набагато сильніша, а характер їхнього прояву абсолютно непередбачуваний. Через це заготівлі часто йдуть глибокими тріщинами, а то й зовсім розколюються на частини.

Відразу скажемо, 100% працюючої схеми, яка допоможе уникнути прикрих наслідків сушіння, немає. Кожен кап чи сувель непередбачуваний. Плюс багато залежить від розмірів нарости, породи дерева, час спила. Тим не менш, ми зупинимося на двох найбільш ефективних способах, як висушити березовий та будь-який інший кап без тріщин.

Природне сушіння

Тут йдеться про стандартну атмосферну сушку, але зі своїми незначними особливостями. Загальний алгоритм дій приблизно такий.

  1. Місце спила (тильний бік капа чи сувеля) замазують імпровізованим герметиком. Це може бути олійна фарба або, наприклад, клей ПВА. Це потрібно для того, щоб уповільнити прискорений вихід вологи через торець. Швидке висихання призводить до різкого дисбалансу внутрішньої напруги і збільшує ризик тріщин. Таким чином, у випадку з атмосферним сушінням жертвують часом на користь стабільності деревини.
  2. Місце, де сохне заготівля, має добре продуватися. Одночасно з цим потрібно забезпечити захист від прямих сонячних променів та впливу вологи. Плюс не повинно бути вогкості. З весни до осені такі умови найпростіше забезпечити на вулиці, зробивши для сушіння імпровізований стелаж із захисним настилом. Це особливо актуально, якщо багато заготовок.
  3. Під кожну заготовку краще підкласти дві квадратні рейки-проставки, щоб повітряні потоки змогли обдувати її з усіх боків. А ось на період зими капи і сувелі все ж таки краще переносити в закрите приміщення.

Атмосферне сушіння - процес нешвидкий. І це його основний недолік. На висихання заготівлі середнього розміру до 15-17% йде приблизно рік. При цьому протягом усього періоду сушіння слід уважно стежити, щоб на деревині не з'являлося осередків біологічної активності. Запобігти цій проблемі допомагає своєчасне антисептування, про яке ми докладно розповідали в окремій статті. Але після такої обробки зі зрозумілих причин краще не використовувати капи для виготовлення ложок, страв, дощок та іншого посуду.

Прискорене сушіння

Тут ми підійшли до питання, навіщо варити сувель. Виварювання в сольовому розчині - один із способів, який допомагає швидко вивести вологу з дерев'яної заготовки, звівши до мінімуму ймовірність її розтріскування. Тобто це своєрідна технологія стабілізації. Тепер про те, як варити кап та сувель. Але почнемо трохи здалеку. Ще в 2005 році користувач одного зі збройових форумів під ніком Serjant поділився своїм способом прискореного сушіння сувеля. Сам метод виявився настільки вдалим, що досі в різних варіаціях його переказують по всьому інтернету, а старожили так і називають його «сушіння за методом Сержанта». Максимально коротко переказуємо його суть:

  1. Цілу заготовку укладаю в ємність і заливають водою так, щоб вона покривала дерев'янку на 2-3 см. Наріст бажано попередньо очистити від кори для кращого проникнення сольового розчину.
  2. У воду додають сіль із розрахунку 2 столові ложки (з гіркою) на один літр.
  3. У класичній версії автор пропонує також додати у воду тирси смолистих порід. Цього можна не робити. Відвар з тирсою дійсно надає заготівлі приємного охристого відтінку, але тільки зверху. Усередині текстура залишається звичайною.
  4. Місткість ставлять на вогонь і варять кап на повільному вогні  6-8 годин , періодично підливаючи воду і додаючи сіль.
  5. Після варіння заготовку просушують один-два дні. Не потрібно використовувати жодних обгортань у газети. Дотримуйтесь стандартних правил атмосферного сушіння про які йшлося вище: використовуйте рейки-проставки, сховайте заготовку від сонця, забезпечте природне обдування.
  6. Цикл варіння-сушіння повторюють  2-4 рази  , залежно від розмірів заготівлі. Сумарно виварювання повинне займати не менше 12 годин.
  7. Після останнього варіння заготовку сушать протягом одного-двох тижнів.

Не можна сказати, що цей спосіб такий уже швидкий. Та й клопоту він вимагає чимало. Але така стабілізація — не рік-півтора атмосферного сушіння. Також із варінням можна менше переживати з приводу тріщин. Сіль ефективно витісняє не тільки вільну, а й пов'язану вологу, яка знаходиться у клітинах дерева. Таким чином забезпечується глибока, швидка і головне рівномірне просушування заготовки. Дерево стабілізується з мінімальним дисбалансом внутрішньої напруги, завдяки чому ризик утворення тріщин відчутно нижче.

6

Навіщо потрібен березовий кап і сувель. Особливості обробки

Різьблення по сувелю і капу сильно відрізняється від роботи зі звичайною деревиною. Тут потрібні особливі навички та розуміння цього нестандартного матеріалу. Звичний богородський ніж чи різчицький одвірок вже мало чим допоможуть. Висока щільність та хаотичне розташування волокон ускладнюють обробку ручним інструментом. Перед цим матеріалом пасують навіть гострі стамески. Тому обробку деревних нарости сьогодні частіше проводять з використанням електричного інструменту. Опрацювання дрібних деталей у виробах та інших декоративних виробах роблять дремелем, з різними коронками, невеликими дисками, борфрезами.

Що можна зробити з капа та сувелі

Деревні нарости широко застосовують у декоративному та прикладному мистецтві. Існує навіть окремий напрямок художнього промислу – коренепластика. З капа і сувеля роблять витончені скриньки, сигаретниці, біжутерію та багато іншого. Той же капокорінь зазвичай вважається найкращим матеріалом для виготовлення курильних трубок.

Что делают из капа и сувели

У промисловій деревообробці капи використовують головним чином виготовлення шпону. Також їм інкрустують меблі: узголів'я ліжок, столи, буфети та інші предмети. Особливо цінують цей матеріал зброярі: кап та сувель – найкращий матеріал для ножових накладок та рушничних лож.

Готельний напрямок капової обробки - створення посуду та токарних виробів. Точення особливим чином розкриває красу і так унікальної структури цього матеріалу.

Деревянная посуда из капа

Чаші, тарілки, страви та інші токарні вироби виглядають як повноправні витвори мистецтва, дизайнером яких виступила природа, а скульптором – людина.

З деревних наростей виготовляють і традиційний посуд. Наприклад, знаменита культя - фінська чаша, що супроводжує жителів півночі все життя і є своєрідним оберегом - вирізається з капа берези.

Финская кукса из капа березы

На окрему згадку заслуговують обробні дошки: вони настільки неповторні у своїй красі, що поки не використовуються як начиння, служать самодостатнім дизайнерським декором.

Разделочная доска из сувеля

Джерело: https://woodschool.com.ua/kap-i-suvel.html

 

Рекомендовані товари

Доставка і оплата

Доставка і оплата

Доставка Новою Поштою

Швидкість доставки в будь-яке відділення Нової пошти в Україні фіксується оператором, але зазвичай не перевищує 1-3 календарних днів.

Готівкою

Оплата готівкою при отриманні товару.
Післяплатою на Новій Пошті (при собі необхідно мати паспорт або водійське посвідчення).

Visa и MasterCard

Оплата замовлення на карту Приват Банку.
Доставка товару можлива тільки після підтвердження платежу.

Відгуки

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано 
 Добре