Ексклюзивні ножі ручної роботи № 1 в Україні
Щоденно, 24/7
Без вихiдних
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC

ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™ в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC

Загальна довжина клинка mm: 285±05 мм
Матеріал леза Клинок з високовуглецевої сталі к110, твердість 61 одиниця, n690 через мідь, латунь і нікель 61 HRC - К110 від Böhler від австрійського виробника
Твердість клинка (метал): Твердість ріжучої кромки 61 HRC
Матеріал руків'я: Бронза, мідь, бурштин в акрилі, стабілізований зуб мамонта, стабілізована сувіль берези. Темляк зі шкіряного шнура 3мм, бусини з бурштину
Довжина леза 150±05 мм
  • Наявність: В наявності
25000.00 грн.

Доступні варіанти

Замовити в 1 клік
Ми передзвонимо Вам і уточнимо деталі
Піхви

Опис

ТЕХНИЧЕСКИЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Назва ножа: ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
Тип ножа: Фіксований клинок
Бренд: Майстерня ножів ручної роботи Павла Гончаренка


Матеріал леза: Клинок з високовуглецевої сталі к110, твердість 61 одиниця, n690 через мідь, латунь і нікель 61 HRC - К110 від Böhler від австрійського виробника
Сталевий лист: Ціліснолитий, насткрізний монтаж на стяжку і смолу 
Кут заточення леза: Загострений на 35 градусів
Спуски: Прямі
Зведення: 0,2 мм
Твердість леза: Твердість ріжучої кромки 61 HRC
Загальна довжина: 285 мм
Довжина леза: 150 мм
Ширина леза: 33 мм
Товщина леза: 4.0 мм
Довжина руків'я: 135 мм
Товщина руків'я: 33 мм
Шліфування леза: Фініш - мозаїчний дамаск
Матеріал больстера (гарда) та тильника: Бронза
Руків'я: Бронза, мідь, бурштин в акрилі, стабілізований зуб мамонта, стабілізована сувіль берези. Темляк зі шкіряного шнура 3мм, бусини з бурштину
Темляк: Темляк зі шкіряного шнура 3мм, бусини з бурштину
Колір руків'я: Золотий
Просочення руків'я: Є
Покриття руків'я: Є
Отвір для шнурка (під темляк): Є
Піхви: Сувіль берези, різьблення по дереву, Італійська теляча шкіра чепрак рослинного дублення, прошита вручну вощеною ниткою, оброблена апретурою для захисту від води, просочена захисними розчинами, прошита вощеною ниткою. Підвіс знімний, вільний. Вставка: єгипитьський золотистий скорпіон в акрилі..
Стан ножа: Новий
Ціна:  Вказана разом із піхвами.

Модель: ЗОЛОТИЙ СКОРПІОН ІІ ніж ручної роботи ПАВЛА ГОНЧАРЕНКА, сталь - CPM® к110™  в ламінаті n690 через мідь, 61 HRC
Номер моделі: 134
Країна народження: Україна
Ремісник: Майстер Павло Гончаренко, м. Іванків, Україна Майстерня ножів ручної роботи Павла Гончаренка
Найкраще використання: Полювання, рибальство, туризм, домашнє господарство, поділ тушки, нарізка
 


Заточений ніж – не є холодною зброєю.


Наші ножі дуже гострі, тому відкривайте та використовуйте дуже обережно. Ми не несемо відповідальності за травми, пов'язані з використанням наших ножів.
Наша продукція призначена для легального використання лише відповідальними покупцями. Ми не продаватимемо наші продукти особам молодше 18 років.


Наявність регулярно змінюється після підтвердження вашого замовлення ми повідомимо вас про наявність або коли товар буде готовий. Товар може дещо відрізнятись від зображеного на фото.


 Сталь к110 для ножів - особливості, плюси та мінуси

На даний момент існує безліч можливих матеріалів для виробництва ножів. Залежно від мети виготовлення, береться різний матеріал. Причому вміст основних речовин різних марках сталі може дуже істотно відрізнятися. Найбільш типовими марками сталі є високовуглецеві види сталі. Серед них можна знайти безліч видів матеріалів, що відрізняються між собою за кількістю додаткових елементів. Однією з найкращих марок сталі для мисливських ножів є К1100 від австрійської компанії Böhler.

Склад та особливості
Сталь Böhler К110 є високовуглецевим складом з високим вмістом хрому. Метал штампується методом холодного штампування. Виробляє метал один із найбільших металургійних концернів у світі. Заводи розташовані в Європі, Північній та Південній Америці.

При виробництві К110 використовується технологія електрошлакового переплавлення. За рахунок цього значно підвищується якість матеріалу. Через наявність різних небажаних домішок можуть з'явитися серйозні дефекти під час механічного кування. Щоб цього уникнути, використовується метод електрошлакової переплавки. При проходженні електрошлакової переплавки розплав до початку твердіння пропускаю через шар спеціального шлаку, за допомогою якого з розплавленого металу усуваються сторонні елементи, наприклад, фосфор, сірка і багато іншого.

Методика електрошлакової переплавки забезпечує підсумковий результат низькими рівнями сегрегації, чистотою та однорідністю структури. У Böhler К110 істотно знижений відсоток шкідливих домішок та з'єднання металів та неметалів з вуглецем поширені рівномірно.

Тому такий метал відрізняється складним складом і здатна витримувати навіть дуже тонкі кути при куванні. Однією з основних переваг є вкрай висока міцність та в'язкість. Гартувати такий матеріал бажано на повітрі. За потреби застосовується методика азотування. Böhler К100 використовується для кування ножової продукції середнього та високого цінового сегмента.
Склад металу:

У ньому міститься 1,5% вуглецю, який забезпечує більш високу міцність та твердість.
Вміст хрому – 12%. Цей метал забезпечує підвищену здатність сталі гартуватися, стійкість до іржавіння та зношування.
Молібден 0,8% застосовується для виготовлення швидкорізальної сталі. Він значно підвищує жорсткість клинка, робить його стійким до високих температур.
Відсоткова частка ванадію – 1%. Цей хімічний елемент має високу міцність. Підсилює характеристики пружності матеріалу та робить його несприйнятливим до різних агресивних середовищ.
Марганець – 0,35%. Марганець використовується під час виплавки. Він значно підвищує твердість матеріалу. Характерною особливістю марганцю є те, що із сталі з високим вмістом хімічного елемента виготовляють різні предмети, що вимагають високої міцності. Наприклад, сейфи, рейки та багато іншого.
Böhler К110

Основні переваги
Будь-яка сталь є сплавом заліза і вуглецю, проте їх співвідношення в речовині буде безпосередньо впливати на характеристики готового виробу. Цей вид матеріалу виготовляють шляхом електрошлакового переплавлення. А за рахунок великого вмісту домішок утворюється підвищена міцність матеріалу.

До основних переваг стали К110 від Böhler можна віднести:

  • Головною вимогою, яка стосується всіх ножів це гострота заточування. Однак, чим гостріше заточити ніж, тим швидше він тупитиметься. Однак до ножів з К110 це правило не застосовується. Через високу концентрацію хрому в цій сталі істотно підвищується стійкість до зносу. Тому ріжуча кромка завжди буде гострою. Однак використання таких домішок знижує стійкість до корозії. Хоча ніж і не буде дуже швидко іржавіти.
  • Наявність високого відсотка молібдену у складі забезпечує матеріал рівномірністю та гомогенністю сталі. Це дуже важливо для ножа. Невелика частка ванадію підвищує міцність та довговічність матеріалу, а марганець у контакті з хромом суттєво підвищують міцність.
  • Після безлічі випробувань було встановлено, що навіть після безлічі обробок кісток та розтину консервних банок на лезі практично не з'являється засічок. Лезо продовжує бути здатним нарізати газету під власною вагою.
  • За рахунок поєднання різних домішок у складі речовини та методу виготовлення сталі ножі з цього матеріалу відрізняються вкрай тривалим терміном експлуатації.
  • Підвищена стійкість леза до різних агресивних середовищ, до яких належать деякі внутрішні органи тварин. Тому ніж не буде тривалий час темніти і іржавіти.

 

Основні недоліки
До мінусів можна віднести:

  • Така не відрізняється високою міцністю на злам. Тому, небажано метати вироби, перевіряти на здатність згинатися.
  • Клинки з подібного матеріалу зазвичай виготовляються з невеликим розміром та вузькою спрямованістю. Це мисливські ножі, спеціально підготовлені для обробки туш. Зазвичай вони використовуються жителями Сибіру та Півночі. Однак, свої відмінні властивості меч буде здатний показати виключно при грамотній підготовці та заточуванні. В іншому випадку дуже легко зіпсувати ріжучу кромку. Однак, якщо такий догляд буде забезпечений, ножі з К110 дорівнюватимуть за характеристиками лезам з якіснішої сталі.

Висновок
К110 від Böhler від австрійського виробника – один із найякісніших видів продукції для кування ножів. Незважаючи на вимогливість до догляду за клинком та обов'язкову умову ретельно висушити після контакту з водою, ніж із такого металу слугуватиме у правильних руках дуже довго. Тому купувати ножі та інструменти з К110 від австрійського виробника однозначно варто. Вони здатні прослужити тривалий термін.

 


 

МАТЕРІАЛ РУКІВ'Я - ЗУБ МАМОНТА

Зуб мамонта - це рідкісна сировина, що застосовується для виготовлення декоративних предметів, наприклад, рукоятей ножів, накладок на ручки пістолетів, ювелірних прикрас. Це унікальний природний елемент, добути який вдається нечасто, тому його вартість є досить високою.

Сьогодні зуб мамонта після певної обробки (стабілізації) широко застосовується майстрами кнайфмейкерами. Стабілізація – це процес полімеризації матеріалу під вакуумом з використанням жиророзчинних барвників або без них, при цьому матеріал просочується полімерними речовинами наскрізь.

МАТЕРІАЛ РУКОЯТИ ЗУБ МАМОНТУ

Зуб мамонта – виробний матеріал тваринного походження. Його винятковою особливістю є той факт, що його джерелом є вимерлі звірі – мамонти. Палеонтологами було встановлено, що вони жили на Землі близько 10 тисячоліть тому, і їхня кількість була дуже велика. Зуби у мамонтів були не постійними і змінювалися приблизно чотири рази протягом життя. Зуби, що випали, які сучасні вчені знаходять під час розкопок, і стають основою для декоративних елементів, серед яких є і рукояті ножів.

Через тривале перебування в грунті матеріал набув дуже нестабільної структури – емаль отримала кам'яну твердість, а дентин, навпаки, став пухким. Але сучасні технології стабілізації матеріалів допомогли перетворити зуби мамонта на чудову основу для створення розкішних рукояток ножів. Полімерний композит забезпечує виробам стійкість до корозії та вологи, а природна основа дає унікальну текстуру та вигадливий візерунок.

Особливості матеріалу

Для створення різноманітних виробів використовують корінні зуби мамонта. Зовні вони схожі на зуби слона, проте набагато більше мають інший відтінок. З урахуванням історичної цінності та рідкості бивень мамонта цінується особливо високо, оскільки ця тварина вимерла задовго до нашої ери. Бивні доісторичних гігантів можна зустріти не тільки в палеонтологічних музеях, а й на прилавках ювелірних магазинів, їх застосовують для прикраси інтер'єру, використовують для створення різноманітних декоративних елементів - зрозуміло, не в первозданному вигляді, а в обробленому.

Вік матеріалу, за даними вчених, становить 10-40 тисяч років. Як жили мамонти, сьогодні вивчено не до кінця. Проте знайдені вченими останки цих гігантів, їхні кістки, зуби, навіть цілі туші дозволили вченим серйозно просунутися у цій галузі досліджень. Наявні дані дозволили дізнатися, який був у ссавців зовнішній вигляд, чим вони харчувалися, в яких кліматичних умовах жили, які мали особливості поведінки (наприклад, вели вони стадне або одиночне існування).

Мамонт харчувався практично тим самим, чим і сучасний слон: його раціон складала рослинна їжа. У світі тварина могла б харчуватися хвойними рослинами. Вони воліли грубий корм, який легко пережовували своїми сильними щелепами і зубами, схожими на великі пластини. Цікавою особливістю організму мамонта було те, що в міру зношування старого зуба виростав новий, який зміщував колишній і займав його місце. Таким чином, тварина могла змінити зуби кілька разів за життя. Цілком усі зуби змінювалися приблизно в десятирічний проміжок, а середня тривалість життя мамонта була 40 років. Інакше кажучи, одна тварина могла пережити в середньому чотири повні зміни корінних зубів. Саме завдяки цій особливості люди часто знаходять окремі зношені мамонтові зуби, але не зустрічають інших його слідів.

Зовнішній вигляд

Якщо розглянути зуб мамонта, то можна побачити неоднорідну поверхню з ребристими краями. Кістка, емаль та м'яка тканина в даному випадку чергуються. Матеріал має досить складну структуру:

Основою його є дентин.

Шар дентину покритий захисною емаллю.

Варто відзначити, що у мамонта було всього 4 корінні зуби та 2 бивні, які виступали назовні і служили в основному для самооборони.

Після спеціальної обробки корінний зуб можна використовуватиме виготовлення різноманітних прикрас виробів. Щільність матеріалу дуже висока і нагадує камінь. Для того, щоб обробити такий виріб, майстру потрібно витратити чимало сил і часу.

Стабілізація сировини

Щоб зуб та бивень у процесі використання та виготовлення з нього виробу не зруйнувався, застосовують технологію стабілізації. Це відповідальний етап обробки, у якому застосовуються такі технології:

Поліконденсація.
Вакуумна обробка.
Нанесення спеціальних барвників.

Всі порожнечі зуба наповнюються полімерною речовиною, за рахунок якої основа набуває надійного захисту від кліматичних впливів. Такий виріб не деформується, на ньому не з'являються тріщини, він стає здатним витримувати високу температуру. Зовнішній вигляд матеріалу також змінюється, стає більш привабливим та неповторним.
 


До появи цієї технології зуби і кістки мамонта для виготовлення сувенірів використовувалися рідко, тому що не мали достатньої міцності через велику кількість тріщин і розшарування всередині. Крім цього, високу твердість має зубна емаль, яка при обробці швидко призводить до непридатності пили. Стабілізований виріб набагато простіше піддавати подальшій обробці. Зуб мамонта став особливо популярним при виготовленні рукояток ножів. Він виглядає незвичайно, привабливо, а якщо додати барвник, можна створити унікальний візерунок, здатний надати навіть такій рідкісній речі особливої ​​індивідуальності.


Береза ​​- опис, назви видів та корисні властивості

Береза ​​- опис, назви видів та корисні властивості

З давніх-давен біла береза ​​оспівується в літературі та музиці, фігурує у пейзажах українських художників. Береза ​​стала свого роду символом України. Інші назви - береза ​​плакуча, поникаюча, бородавна, звичайна. Схиленою і завислою її називають через своєрідний ріст гілок, а бородавочну — завдяки опуклостям на молодих гілках, що нагадують бородавки. Але і всім відома береза ​​паперова, з нею можна ознайомитися, пройшовши за посиланням.

Види берези

З 4 десятків сортів берези більша частина придатна для хімічної промисловості та при створенні меблів. Це обумовлено багато в чому фізичними показниками, що вказують на те, що дерево не відрізняється великою щільністю, потрібною твердістю і при цьому руйнується згодом. Однак є такі сорти беріз, які вважаються дуже цінними та можуть бути використані у різних сферах народного господарства.

 

Декілька слів про берег звичайної:

повисла

Цей різновид берези досягає максимальної висоти в 30 метрів у дорослому віці. Він настає після її восьмиріччя. Тоді ж коричневий ствол дерева стає білим. Деревина ж пофарбована у жовтувато-білий відтінок. Це одна з найважчих та досить щільних деревин.

Друга назва – бородавчаста береза, цей вид отримав через те, що дерево вкрите бородавками зі смоли. У молодої берези гілки прямі. А в старій — обвислі вниз. Листя формою нагадує ромб. Колір береза ​​піднявся у травні чи червні. Квіти мають коричневий колір. Росте в лісистій гірській місцевості, а також на рівнинах по всій Україні.

Дерево дуже світлолюбне, його тривалість життя може досягати 120 років. Цінується на високі теплотворні показники. Використовується при виробництві деревного вугілля, виготовлення лиж та фанери. Показники деревини заслуговують на відмітку 5 балів.

Фото повислої березі

як виглядає береза

карликова

Це дуже схоже на велику березу гіллясте чагарник. Він зростає у північних районах України та на території всієї Канади. Вибір гористої чи болотистої місцевості. Листя рослини невелике, зверху темно-зелене, знизу світле. Сережки невеликого розміру мають овальну форму. Кора дорослої рослини гладка, коричневого кольору, покрита корковим шаром.

Кущ росте повільно, але здатний витримати критично низькі температури. На Півночі листя карликової берези використовується як корм оленям. А стовбур та гілки для багаття. Використовують карликову березу та в ландшафтному дизайні.

Фото карликової берези

як виглядає карликова береза

Карельська

Сусідкою повислої берези у лісах Карелії, Білорусії, Литви та північно-західних районах європейської частини України часто є карельська береза. Дерево має особливий кап (нарост) на стовбурі. Він дуже цінується за цікаву текстуру.

Вона є підвидом берези, що повисла, і росте невеликими групами. Буває трьох видів:

  • низькоросла,
  • середньої висоти,
  • високий

Малюнок деревини найкрасивіший і своєрідний. Дерево використовується для створення скульптурних композицій, посуду та інших виробів. Деревина карельської берези одна із досить цінних і саме вона часто є символом Півночі України.

Фото карельської берези

як виглядає карельська береза

Даурська (корейська)

Чорна береза ​​досягає висоти 25 метрів. Росте на нижніх схилах гір у Японії, Північному Китаї, Кореї, Монголії та Далекому Сході. Вважається, що там, де є ця береза ​​– добрий ґрунт для землеробства. Листя овальне темно-зеленого кольору. Любить світло та вологу. Найчастіше використовується в декоративних цілях або для виробництва вугілля, а також для виготовлення виробів.

Що являє собою чорна береза, розповість відео:

приземкувата

Цей різновид берези є чагарником, максимальна висота якого не перевищує 2,5 метра. Найчастіше присадкуватий береза ​​росте на болотах у Західному Скандинавії, на Далекому Сході, в Центральній Україні.

Листя чагарники овальне зі смоляними бородавочками. Нирки овальні, опушені. Колір разом із появою листя у травні. Листя, нирки та кора використовуються людиною тільки в лікарських цілях або для розпалювання твердопаливних печей.

Фото присадкуватий берези

як виглядає присадкувата береза

залізня

Друга назва - береза ​​Шмідта. Її деревина не тільки не тоне у воді, а ще й не горить. Росте на скелястому ґрунті в Японії, Китаї, південному Примор'ї. Дерево росте до двадцяти метрів, крона починається після 8 метрів. Колір кори коливається від темно-сірого до бурого.

Ця береза ​​довгожитель. Доживає до 400 років. Росте дуже повільно перші півстоліття. Любить світло. При малій його кількості сильно нахиляє стовбур. Її застосування у господарстві неможливо, оскільки немає інструментів, які б її обробити.

як виглядає залізна береза

Червона

Це дерево, висота якого не перевищує 5 метрів. Кора жовтувато-сірого кольору. Береза ​​червона або Ярмоленко росте тільки в Казахстані, причому лише в Алма-Атинській області. Її і там дуже мало, тому вона занесена до Червоної книги і її зруб заборонено.

Фото червоної берези

як виглядає червона береза

Береза ​​Єрмана (кам'яна)

Betula ermani Cham. Вона росте на Сахаліні та Камчатці, а також на Далекому Сході та Японії. Іноді її називають скандинавською. Кора дерева, висота якого не більше 20 метрів, бурого кольору. Ця береза ​​морозостійка. Росте в кам'янистому ґрунті. Використовується для розпалювання, виробництва вугілля, а також для виготовлення виробів.

На фото — береза ​​Єрману

як виглядає береза

опис

Листяні дерева висотою до 20-30 метрів, діаметр крони до 15 метрів, овальна нерівна крона і повисла гілки. Листя овально-трикутне, звужене до кінця, зубчасте по краях, восени забарвлюється в яскраво-жовтий колір. Листя молодого дерева липке.

береза ​​повисла

У молодих рослин коричнева кора, у дорослих — біла з чорною основою та цятками. З віком кора тріскається знизу. Живуть 120-150 років, цвітуть у квітні та травні до розпускання листя, плоди дає у вересні – витягнуті овальні горішки з двома крильцями.

Головний корінь рясно обростає бічними, що розвиваються, і стають досить потужними, щоб утримати дерево. Потім стрижневий корінь відмирає.

особливості деревини

Береза ​​росте швидко, легко пристосовується, добре відновлюється. Її деревина легко піддається обробці, відмінно полірується.

З берези роблять:

  • паркет,
  • лижі,
  • фанеру,
  • вироби для токарного виробництва,
  • меблі.

Деревина не піддається гноєнню, саме тому були знайдені берестяні грамоти, а також туеса, короби, човни. Кожному з цих виробів понад 500 років. Слов'яни вважали, що береза ​​рятує від бід та забезпечує добробут. Тому її завжди садили поряд із житлом. У сучасному господарстві використовувати березу досить дорого, хоча її технічні та механічні характеристики мають досить високі показники.

догляд

На початку весни, перш ніж з'явиться листя, і в її кінці здійснюється підживлення дерев. Для цього готують спеціальну суміш: на 10 л води 10 г сечовини, кілограм коров'яку, 15 г аміачної селітри. Для підживлення 10-20-річних рослин необхідно 30 літрів розчину, 30-річним та деревам старше – 50 л. Полив проводиться під час посадки та протягом трьох-чотирьох днів після неї. Розпушування ґрунту здійснюється на глибину в 3 см у процесі прополювання бур'янів. Мульчування пріствольних кіл проводиться торфом, деревною тріскою, торфокомпост шаром 8-12 сантиметрів. Навесні зрізаються сухі гілки.

береза

Фізико-механічні характеристики берези

Береза ​​не відноситься до матеріалів-лідерів будівельної індустрії. Її деревину використовують тут для напівфабрикатів. Однак у меблевому виробництві їй відведено велику роль. Таке призначення зумовлене різними фізичними показниками деревини.

густина

Відносна, умовна щільність деревини – це пропорційне співвідношення однакових за вагою частин, одна з яких є абсолютно сухою, інша на межі гігроскопічності. Береза ​​належить до деревини із середнім показником щільності. При відносній вологості 12% він дорівнює 0,65 г/м3. А при вологості 25% становить 0,71 г/м3. Примітно, що щільність пізньої деревини більш ніж у 2 рази вища, ніж у ранній.

міцність деревини

Опір руйнуванню ззовні називається щільністю деревини. Цей показник тим менше, що вища вологість дерева. На міцність впливають і зовнішні вади дерева. Найміцніша деревина біля чорної берези.

При вологості в 12% показники межі міцності такі:

вид берези При статистичному вигині При стисканні волокон При радіальній сколюванні При тангенційному розпилі
даурська 1202-105 Па 601,44-105 Па 125-105 Па 152-105 Па
ребра 1265,6-105 Па 628,32-105 Па 138,43-105 Па 172-105 Па
камінь 1266-105 Па 609-105 Па - -

Перелічені властивості притаманні більшості видів деревини берези. Такі властивості відносять деревину до м'яких порід дерев.

А ось міцні сорти берези такі:

  • залізня;
  • пухнасто;
  • Я плачу.

У цьому будь-який вид деревини берези має найменший показник опірності при радіальному розколі. Подібний розкол використовується для виготовлення дров. А максимальну міцність отримує деревина будь-якої берези за тангенційного розколу. У такий спосіб виробляють міцні вироби, наприклад, рукоятки сокир та стамесок.

Уловні показники міцності так само як і більшість інших фізичних параметрів визначаються при природній вологості.

жорсткість

Загальновизнана шкала визначення жорсткості деревини різних порід закладена у методиці Бринелля. Згідно з ним більшість сортів берези відноситься до пород деревини середньої жорсткості, проте досить зносостійким. Саме тому з берези роблять паркет, який, до речі, є досить популярним.

Отже, звичайна береза ​​відноситься до твердих сортів деревини, її показник торцевої твердості перевищує рівень 38,6 МПа. А ось залізна береза ​​має показник жорсткості, який вищий за 82 МПа.

вага деревини

Вага деревини залежить від кількості тканини, анатомічної будови дерева, кількості води в ньому і міцності, жорсткості, теплотворної сили, можливостей для набухання, ступеня усушки.

Показники частки

Середня вага свіжострубленої березі Гранична вага свіжозрубаної березі Середня вага сухої берези Гранична вага сухої берези
0,94 0,8-1,09 0,65 0,51-0,77

Будь-яка суха береза ​​на 3-5% легша, ніж волога. Питома вага свіжозрубаної берези в період постійних дощів може бути важчою на третину.

Об'ємна маса деревини відповідає за показники якості. Середня об'ємна маса деревини берези за вологості до 15% дорівнює 0,64 г/см3, що відносить її до середньої деревини. А ось об'ємна маса свіжозрубаної берези 0,88 г/см3.

теплопровідність

Здатність проводити тепло від однієї поверхні до іншої деревини берези на рівні 630 кг/м3. Цей показник визначено лабораторним способом за умов вологості 12%. У абсолютно сухому стані розмір теплопровідності знижується до 600 кг/м3.

При цьому температура згоряння біля берези є досить високою. Так, березові дрова при горінні досягають температури 1547°C і це при точці займання на рівні 300-350°C. Теплотворна здатність дров берези дорівнює 4968 калорій.

Таким чином, згідно з фізичними показниками, деревина берези погано зберігає тепло, схильна до гноєння і може бути зіпсована жучком, однак, як пиломатеріал має високі якості, а дрова берези дають досить великий жар.

Вологість

Береза ​​дуже чутлива до вологості. Саме тому з неї виробляють лише дрібні вироби, великі вироби можуть під впливом вологи змінити свою форму. Щойно зрубана береза ​​пухнаста і бородавчаста має максимальний показник вологості 78%, а ребриста 68%.

Гігроскопічність деревини берези досить висока. Вона здатна у великій кількості поглинати пари з повітря. А ось вологовіддача у неї проходить практично завжди лише у спеціальних сушках.

Вологість 12% для всіх сортів берези досягається тільки шляхом примусового сушіння. А для додаткового захисту деревини берези від згубного для неї впливу вологи, слід її просочувати олією. Його тягуча структура дозволяє глибоко проникати в шари деревини, створюючи тим самим додатковий захист. Можна готові вироби із сухої деревини опустити на кілька (4-5) годин у гарячий розчин олії.

Хімічний склад

У складі будь-якої деревини C, H, O та N. Загальна маса цих елементів близько 99%. Хімічний склад стовбура та гілок схожий. Тільки абсолютно суха деревина містить близько 50% вуглецю та всього 0,3% азоту.

Жовта (американська)

Жовта береза ​​має деякі особливості, головна з яких полягає в тому, що так називають одразу два різні види цього дерева, один з яких зустрічається в Азії, а інший переважно в Північній Америці. У цьому розділі мова йтиме про другий.


Висота рослини становить близько 18-24 м, обхват стовбура може сягати 1 м. У дикій природі зустрічається біля Північної Америки, у найбільших кількостях у південних її частинах.

Важливо! Даний вид берези, на відміну від усіх інших, цвіте в кінці весни, що чудово допоможе урізноманітнити вашу ділянку на тлі інших дерев.

Цей вид відрізняється високою тіньовитривалістю, воліє для свого зростання річкові береги та заболочені місцевості. Має блискучу кору золотистого або жовтувато-сірого відтінку, яка дуже добре піддається відшарування, густо вкрита поздовжніми тріщинами білого кольору.

Корінь розташований досить поверхнево, що широко розгалужується. Молоді пагони мають сірий колір, після досягнення ними однорічного віку з їхньої поверхні утворюються білі чечевички.

Норми по ГОСТ та спеціальні види деревини берези

Стандартне нормування визначає не тільки оптимальні величини жорсткості, щільності, вологості, а також колір і розмір, а й визначає кількість можливих недоліків і те, де деревина може бути використана.

так:

  • ГОСТ 862.3-86  вказує, що для, наприклад, лиж має бути використана береза ​​1 сорту, товщина заготівлі якої не перевищує 16 сантиметрів, а довжина 1,5 метра.
  • ГОСТ 9462-88  стверджує, що деревина берези 1 та 2 сорти при номінальній мінімальній довжині 1,3 метра не повинна мати червоточину, заболонну гниль і висоту сучків від кори на рівні 2 сантиметрів може бути використана для виробництва фанери;
  • ГОСТ 2292  вказує норми безпечного транспортування деревини, зокрема берези;
  • ГОСТ 9014.0  (один із 4) визначає норми зберігання деревини.

Стандарти якості встановлюють кількість використання речовин, що підвищують експлуатаційні характеристики деревини.

стабілізована

Полімеризована деревина берези або стабілізована, просочена наповнювачами і може бути використана для виготовлення рукояток ножів, сокир, виробів. Після впливу на неї хімічних регентів під тиском і протягом певного часу, деревина стає міцнішою, міцнішою та стійкішою до вологості.

Деревина берези після такої обробки краще набуває кольору при фарбуванні і може краще імітувати дорожчі сорти. Процес стабілізації та консервації деревини гарантує глибоке проникнення необхідної речовини у волокна та капіляри.

На фото стабілізована деревина карельської берези.

як виглядає стабілізована карельська береза

морена

Деревина, яка довгий час (іноді десятиліття) пролежала в природній водоймі вважається дуже цінною. За час перебування у воді дерево просочується цінними мінералами і іноді кардинально змінює колір.

У воді навіть така деревина, як березова, стає дещо міцнішою. Правда, для того щоб можна було її використовувати, скажімо, для внутрішнього облицювання або при виробництві меблів, необхідно висушити їх у спеціальній камері.

Береза ​​– цінне дерево. Людині, крім естетичної насолоди своїм зовнішнім виглядом, вона дає цінні гілки (для віників), плоди, квіти, сережки (для лікувальних цілей) та деревину, успішне використання якої можливе у народному господарстві.

посадка рослини

Далі поговоримо про варіанти посадки рослини як вегетативним способом, так і генеративним. Зазначимо, який варіант дасть найкраще приживання.

насінням

Посадку насінням можна проводити відразу після збору, так і восени. Насіння не бояться морозів, тому додатково утеплювати ґрунт не потрібно.

карликова береза
Перед посівом бажано перевіряти ще раз все насіння і добре його підсушити. Далі вибираємо місце за критеріями, які описані вище та робимо посів. Слід зробити кілька борозен, глибиною 5 см і шириною до 10 см. Висипати весь посівний матеріал і акуратно загорнути ґрунт. Відстань між борознами має бути не менше 30 см.  Слід запам'ятати, що з кожним роком насіння втрачає схожість, тому бажано висівати його в той же рік, коли вони були зібрані.

саджанцями

Почнемо з вибору саджанця. В ідеалі купувати варіант, що знаходиться в контейнері, оскільки відсутня небезпека пошкодження або пересихання коріння. Завжди повністю перевіряйте стан саджанця під час купівлі.

Саджанець карликової березі
За кілька діб до посадки викопується яма, діаметром 1-1,5 м. Нижній грунт видаляється, а верхній перемішується з перегноєм, торфом, родючою садовою землею, піском і мінеральними добривами так, щоб коріння саджанця не контактувало з чистим гумусом або мінералкою .

Далі проводиться посадка, під час якої коріння рослини не відокремлюються від земляної грудки (якщо вона є). Якщо кома немає, то бажано розмочити коріння у воді, потримавши їх кілька годин. Спочатку вистилаємо дно ями дренажем, який може бути представлений дрібною галькою, щебенем або керамзитом. Шар повинен бути близько 15-20 см.

карликова береза
Далі висипаємо трохи грунтосуміші так, щоб по центру утворився горбок, на який ми ставитимемо земляну грудку з корінням. Після поміщення саджанця в лунку, коригуємо його, щоб він ріс якраз нагору, а не убік. Висипають земляну суміш, що залишилася, злегка утрамбовуючи її.

Насамкінець поливаємо кущ і мульчуємо його, якщо такий варіант для вас прийнятний.

карликова береза

Чи знаєте ви? У північних широтах березовий пилок іноді викликає сезонну сінну лихоманку у людей з підвищеною чутливістю.

«Міський» сорт

Береза ​​повисла «Юнгі» являє собою невелике штамбове дерево, повільно зростаюче, мальовниче. Рослина має зонтикоподібну плакучу крону. Її висота – до 5 м, а ширина – до 3-4. Кора має білий колір, гладку поверхню, де проглядаються рідкісні чорні тріщини. Втечі дерева гнучкі. Молоді гілки звисають до землі. Це надає кроні характерного вигляду парасольки.
Береза ​​повисла «Юнгі» має світло-зелені листочки. Їх розмір менший, ніж у видової рослини. Листочки мають загострену трикутну форму. По краях вони пильчасті. Розпускаються листочки ранньою весною. З настанням осені вони набувають прекрасного жовтого забарвлення. У молодому віці дерева, як і у видової рослини, листя клейке та гладке. Квітки представлені у формі жовтих суцвіть - сережки-медоносів.

Коренева система дерева поверхнева. Вона здатна піднімати дорожні покриття, виявляє чутливість до засаджування по стволовому колу та ущільнення ґрунту, присутності дренажу.

Розвиток рослини відбувається досить інтенсивно. Цей сорт берези вирізняється високою зимостійкістю, при цьому любить сонце. Посадку проводити найкраще у весняний період. Дерево відрізняється стійкістю за умов міста.

Переваг за станом ґрунту дерево не має. Його можна зустріти на будь-якому ґрунті від нейтрального до слабокислого. Рослина нормально розвивається на лужних ґрунтах, чутлива до засолення. Сорт Юнгі застосовується як солітер у невеликих садах та на присадибних ділянках. Дерево також використовується для оформлення прибережної лінії водойм.

Захист від хвороб та шкідників

Жуки-трубковерти пошкоджують молоді пагони та листя. Уражене листя рекомендується збирати і спалювати, а ствольні круги – перекопувати. Гусениці шовкопряда-монашки та буцефалу рясно з'їдають листя залишаючи одні жилки. Гусениць обтрушують, а рослини обробляють інсектицидами. Травневі жуки та їхні личинки поїдають коріння.

Рекомендується перекопування ґрунту та вибір личинок Берези схильні до багатьох грибних захворювань, особливо небезпечні гриби-трутовики, що руйнують деревину. Слід їх видаляти. Проти іржі проводять обприскування фунгіцидами, наприклад, хлорокисом міді (0,4%).

Джерело: https://cash-flow.com.ua/bereza-%E2%80%8B%E2%80%8B-opis-nazvi-vidiv-i-korisni-vlastivosti/

Рекомендовані товари

Доставка і оплата

Доставка і оплата

Доставка Новою Поштою

Швидкість доставки в будь-яке відділення Нової пошти в Україні фіксується оператором, але зазвичай не перевищує 1-3 календарних днів.

Готівкою

Оплата готівкою при отриманні товару.
Післяплатою на Новій Пошті (при собі необхідно мати паспорт або водійське посвідчення).

Visa и MasterCard

Оплата замовлення на карту Приват Банку.
Доставка товару можлива тільки після підтвердження платежу.

Відгуки

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано 
 Добре